Egészség

Minden betegségnek megvan a maga szaga, még a szerelemnek is

Mindannyiunknak van egy teljesen természetes szaga, vagy ha úgy jobban tetszik, illata. Ennek nagyon fontos szerepe van a szerelmi kapcsolatokban, a társas érintkezésben, de önmagunk számára is jó visszajelzés, ha valamiért megváltozik.

Orrunk nagyon fontos érzékszervünk, de nemcsak amiatt, mert különböző szagokhoz, illatokhoz erős érzelmeket kötünk, és még nem is csupán azért, mert a párválasztás nagyrészt orrban dől el, hanem azért, mert különböző állapotok, betegségek miatt megváltozik az illatunk, és ezt nem árt figyelembe venni. Persze ha valakinek erős, taszító testszaga van, nem feltétlenül beteg, lehet, hogy tényleg nem zuhanyozott néhány napja, esetleg a ruháit nem mosta ki, vagy éppen reggel nem törülközött meg jól, és a nedves bőrön elszaporodó baktériumok szagát érezzük rajta. A testszagért, a szúrós hónaljszagért is azok a baktériumok felelősek, amelyek az izzadt testrészeken, hajlatokban tanyáznak.

Fotó: iStock.com/manintino

Fotó: iStock.com/manintino

Túlzott izzadás, esetleg betegség?

Rossz testszaggal általában azok küzdenek, akik stressz vagy bármi más miatt többet izzadnak. Ha megerőltetés nélkül, nem olyan nagy melegben is izzadunk, érdemes egy hormon- és pajzsmirigyvizsgálatra elmenni, de nézessük meg vércukorszintünket, gyomrunkat, mert reflux vagy akár ízületi gyulladás miatt is áradhat belőlünk a szokásosnál erősebb izzadság- és testszag. A cukorbetegeknek jellegzetes acetonos leheletük lehet, a köszvényeseknek, a rákosoknak, a májbetegeknek, a dohányosoknak, a depresszióban szenvedőknek is azonosítható „illatuk” van, de Mats Olsson, a svédországi Karolinska Intézet kísérleti pszichológusa szerint egyszerűen „minden betegségnek megvan  a maga szaga”. Mi pedig azért undorodunk mások szagától, mert egyfajta immunválaszt vált ki belőlünk, védeni próbáljuk magunkat a szag alapján feltételezett fertőzés, betegség elkapásától.

Az állatok orra

Alapvetően az, hogy milyen a szagunk, nagyon is létfontosságú  a természetben. Az állatok nem véletlenül szaglásszák egymást, ez náluk felér egy beszélgetéssel. Megtudják a másikról csupán orruk segítségével, hogy fél-e, beteg-e, ha ellenkező nemű, akkor lehet-e vele párosodni, vagy épp vemhes-e. Egyes kutyákat manapság arra képeznek ki, hogy kiszagolják a közeledő epilepsziás vagy más rohamot, sőt akár a cukorbetegséget vagy a rákot is. Ez utóbbi esetben a kutyák folyamatosan a beteg területet szaglásszák, így hívva fel a figyelmet olykor a teszteknél is hamarabb a prosztata-, húgyhólyag- vagy mellrákra.

Szerelemillat 

Mi, emberek is kiszagolunk dolgokat, de úgy, hogy sokszor nem is vagyunk tudatában. Ha egy udvarlónak már a szagát se bírjuk, az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel DNS-állománya nem tér el annyira a miénktől, mint egy olyan férfié, akinek illatáért odavagyunk, még izzadtan is. A két nem közti kommunikációban és a párválasztásban tehát nagy szerepe van orrunknak, a bőrünkről áramló feromonoknak, de ezt a szaglászós kiválasztást alaposan összekavarják a parfümök és a fogamzásgátló tabletták.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Mit jelent, ha megváltozik a szagunk? 

A sok izzadásgátló, illatosított dezodor, krém, parfüm, testápoló és öblítő egészen összezavarhatja az orrunkat, de ha mondjuk tömegközlekedéssel utazunk, akkor igenis értékeljük, ha a mellettünk állók inkább rózsaillatot árasztanak, és nem saját szagukat a maga nyers valójában. Nőként illatunkat menstruációs ciklusunk is meghatározza, de nemcsak azt, hanem saját szagérzékelésünket is. A kénvegyületekben gazdag ételek, mint például a hagyma, plusz a vörös húsok, indiai fűszerek nemcsak a szájban okozhatnak kellemetlenségeket, de a bőr kipárolgását is megváltoztathatják. Szóval ha megváltozik az illatunk, először az étrendünkre vagy a ciklusunkra gyanakodjunk, s csak azután menjünk kivizsgálásra az orvoshoz.