Egészség

Így vessünk véget a mobiltelefon-függőségnek

Az utóbbi évek okostelefon-forradalma jócskán megváltoztatta az életünket. Sok tevékenység ezerszer egyszerűbb és gyorsabb lett, csupán pár gombnyomással tudunk befizetni számlákat, e-mailt írni, fizetni a boltban vagy tájékozódni. Azonban sokunk kezében bizony a szükséges és praktikus tevékenységeken túl is ott ragad a mobiltelefon. Ha észrevesszük magunkon a jeleket, akkor itt az ideje egy kis „elvonókúrának”. Íme néhány tipp, hogy leszokjunk a mobiltelefonunkról.

Jelöljünk ki telefonmentes zónákat

Megkönnyíthetjük a leszokási folyamatot, ha elhatározzuk, hogy bizonyos helyeken biztosan nem vesszük elő a mobilunkat. Lehet az a fürdőszoba, a hálószoba, de azt is megfogadhatjuk, hogy reggel a metrón vagy az autóban utazva sem vesszük elő. Eleinte talán nehéz lesz, de hamar megszokjuk, és természetessé válik, hogy nincs mindig a kezünkben.

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Cseréljük le

Már a fenti folyamatot is megkönnyítheti, ha nemcsak egyszerűen eltesszük a telefont, hanem eltereljük a figyelmünket róla azzal, hogy valami másra cseréljük. Hallgassunk helyette zenét vagy hangoskönyvet utazás közben, vagy válasszunk egy jó könyvet, ami ráadásul a kezünkben is lehet a telefon helyett. Gondoljunk rá úgy, mintha egy rossz szokást jó szokásra cserélnénk.

Szabjunk limitet

Segíthet a leszokásban, hogy határidőket húzunk saját magunknak. Reggeli közben ne a telefonunkat nyomkodjuk, az ébredés után az első alkalom, amikor a kezünkbe vesszük a mobilt, akkor legyen, amikor már az irodában ülünk, és szükségünk van rá a munkához. Fogadjuk meg azt, hogy vacsora után már kezünkbe sem vesszük, a legjobb, ha ki is kapcsoljuk a készüléket.

Töröljük le a felesleges applikációkat

Sokkal könnyebb lesz leszoknunk az állandó nyomkodásról, ha tényleg csak a praktikus alkalmazásokat hagyjuk rajta a telefonunkon. Szükségünk lehet térképre, jegyzettömbre, üzenetekre és még jó néhány dologra, de a játékoktól vagy a közösségi oldalaktól szabaduljunk meg. Csak foglalják a helyet a készüléken, és elveszik az időnket.