Egészség

Lényegesen nőtt a cukorbeteg gyermekek száma

Az elmúlt 20 évben a gyermekek körében még nagyobb arányban jelent meg a cukorbetegség, mint a felnőtteknél. Míg az utóbbiak körében a szám megduplázódott, addig a gyerekek esetében megháromszorozódott az 1-es típusú cukorbetegek száma.

Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma. Fontos megkülönböztetni a gyermekeket és a felnőtteket (2-es típusú) érintő cukorbetegséget, hiszen a gyerekek esetében autoimmun, és nem táplálkozással összefüggő betegségről van szó – mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán az MTI tájékoztatása szerint.  A főorvos a diabétesz világnapján elmondta, hogy az elmúlt 20 évben a gyermekek körében még nagyobb arányban jelent meg a cukorbetegség, mint a felnőtteknél; az utóbbiak száma megduplázódott az eltelt évtizedek alatt.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Egyelőre nem tudni, mi az oka a növekedésnek

A szakember hozzátette, hogy míg a felnőttkorban kialakuló betegség hátterében általában az elhízás áll, a gyermekeket érintő diabétesz arányának növekedése mögötti okokat egyelőre nem sikerült feltárnia az orvostudománynak, de mindenképpen valamilyen külső tényezőről van szó.

Korábban mi is megírtuk, hogy világszerte mintegy 415 millió cukorbeteg él, számuk 2040-re el fogja érni a 642 milliót. Magyarországon 2014-ben 772 ezren voltak olyanok, akik valamilyen vércukorcsökkentő készítményt váltottak ki, de a betegek száma ennél jóval magasabb lehet.

A diabétesz világnapját november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.