Csillagok

Az életműdíjas Julie Andrews áldottnak érzi magát

Julie Andrews életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon. A 83 éves színésznőn nem látszódik a kora, és talán épp a szerepei tartják fiatalosan.

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznőt olyan Broadway musicalszerepei tették ismertté, mint a My Fair Lady vagy a Camelot, így egyenes út vezetett számára olyan mozifilmekbe, mint A muzsika hangja vagy a Mary Poppins, amiért Oscar-díjat kapott. Julie Andrews a filmtörténelem egyik kiemelkedő egyénisége, aki immár a Velencei Filmfesztivál életműdíjasa is.

Fotó: iStock.com/_Featureflash Photo Agency

Fotó: iStock.com/Featureflash Photo Agency

Az Oscar-díjas színésznő az Arany Oroszlán átvételekor elmondta: „Áldottnak érzem magam, amiért szakmai életem nagy részét a mozinak szentelhettem. Még mindig csodálom, hogyan lehettem én az a szerencsés lány, akit felkértek ezekre a fantasztikus szerepekre.” – mondta a színésznő, akinek szavaiból, még ennyi díj és elismerés után is érződik a hatalmas szakmai alázat. Beszéde éppen ezért sokakat meghatott, hiszen ma már egyre kevesebb ilyen színész van a világon.

Julie Andrews Mary Poppinsként fotó: twitter.com/JulieAndrews

Julie Andrews Mary Poppinsként fotó: twitter.com/JulieAndrews

Julie Andrews egyébként gyerekszínészként kezdte a karrierjét. 1947-től kezdve kapott nagyobb szerepeket. A Mary Poppins például 1964-ben hozta el számára a legnagyobb szakmai sikert. Filmes karrierje a 2000-es években kapott új lendületet. Akkor olyan gyerekfilmekben szerepelt, mint A neveletlen hercegnő 1-2, vagy a Shrek. De emellett gyerekkönyveket is írt, 2008-ban pedig megjelentette önéletrajzi művét is.