Csillagok

Aki megdöntötte Egerszegi rekordját

Úgy gondolnánk, hogy aki 13 évesen már Magyar Bajnoki aranyérmet nyer, annak ma, 34 évesen már nem sok kihívás van az életében. Pedig igenis van. Risztov Éva ma ünnepli születésnapját.

A hódmezővásárhelyi születésű lány kamaszként kezdett úszni, majd hamarosan magyar bajnok és nem sokkal később ifjúsági európa bajnok lett, több számban is. Amit úszó megnyerhet azt szinte mindent megnyert, majd  2005 májusában egy balesetben agyrázkódást szenvedett, ezért és egy betegsége miatt három hétre le kellett állnia az edzésekkel.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az országos bajnokságon, majd a világbajnokságon sem hozta azt az eredményt amit önmagától elvárt, ezért 2005 októberében bejelentette visszavonulását. Visszavonulása után sem szakadt el az úszástól, hiszen aktívan részt vett a 2006-os budapesti úszó Eb lebonyolításában majd 2009 márciusában bejelentette visszatérését hosszútávú úszóként.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

2012-es londoni olimpián a 10 km-es nyílt vízi úszásban a versenyben szinte végig élen haladva, nagyon taktikus versenyzéssel, sokáig több testhosszal vezetve, az utolsó métereken hatalmas küzdelemben olimpiai bajnok lett, így a rajongóknak olyan érzésük lehetett, hogy Risztov Éva talán sosem vonult vissza. Ezek után újra megint számos számban és versenyen ért el kiemelkedő helyezéseket, majd 2017-ben úgy döntött végleg visszavonul a versenysporttól.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

S bár azt mondja azóta sem ment a medence közelébe, a sportdiplomácia és szakmaiság porondján folyamatosan jelen van. Az Európa Bajnok győztes Szilágyi Liliánát menedzseli, előadásokat tart motiváció témájában, valamint a 2018-ban létrejött Olimpiai Bajnokok Testületének elnöke, amely pozíció komoly feladatokat ró rá. Felügyeli és vezeti a Jövő Bajnokai programot, amely tapasztalatátadásból és előadásokból áll, így motiválva és bíztatva, sokszor tanítva a jövő úszó generációját.
Ha azonban azt gondolnánk, hogy Risztov Éva csak az úszóda környékén mozog otthonosan, akkor tavaly rá kelllett jönnünk, hogy más területeken is bátran kipróbálja magát, így felbukkant a Konyhafőnök VIP műsorában, ahol kevés főzőtudással is komoly eredményt ért el.
Hiába, úgy tűnik, Risztov Éva örökké versenyző marad.