Csillagok

Felkerült a netre a brit királyi család több ezer dokumentuma

Sosem látott feljegyzésekbe és dokumentumokba lehet betekinteni az interneten, köztük Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzéséről férje, Albert herceg haláláról.

Albert herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott www.albert.rct.uk honlap péntektől óta érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A történészek már ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja. A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt. „Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot” – jegyezte fel később. Amikor a herceg meghalt „megcsókoltam mennyei homlokát és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam. ‘Ó! Édes kedvesem!’ Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni” – írta.

Viktória királynő és Albert herceg. Fotó: Shutterstock

Viktória királynő és Albert herceg. Fotó: Shutterstock

Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből – írja az MTI.