Csillagok

Így fogják hívni Harry és Meghan gyerekét

Lassan nincs több találgatás Meghan Markle és Harry herceg első gyermeke kapcsán, hiszen bármelyik nap megszülethet. Akkor már tudni fogjuk a nemét és a nevét is, a keresztszüleit, de még a dadáját is. A neve viszont már most is összeállítható.

Kevésbé ismerjük a királyi ház kapcsán, hogy kinek, mi a vezetékneve. Pedig van, Harry és Vilmos sem csak a herceg jelzőt kapták, ahogy a nép használja. Még 1917-ben V. György kitalált egy vezetéknevet a royal családnak, azzal, hogy kinevezte magát, és Viktória királynő minden férfi leszármazottját Windsornak. De az nem törvényszerű, hogy a legifjabb családtag is ezt a vezetéknevet kapja, mivel Vilmos és Harry herceg is különböző vezetékneveket használt már a múltban, nekik a Wales tetszett, apjuk Károly után.

A kis György herceg – Katalin és Vilmos legidősebb gyermeke a Cambridge nevet használja, hisz szülei is ezt választották a házasságkötésük után. Vagyis ezt jelenti, hogy ha Meghan és Harry ugyanezt az elvet alkalmazza, akkor a gyermekük vezetékneve Sussex lesz.

Harry sussexi herceg, Károly brit trónörökös kisebbik fia és várandós felesége, Meghan sussexi hercegnő lovakat néz a Marokkói Királyi Lovassport Szövetség egyik rabati istállójában 2019. február 25-én. A hercegi pár háromnapos látogatáson tartózkodik Marokkóban. MTI/EPA/Hannah McKay

Harry sussexi herceg, Károly brit trónörökös kisebbik fia és várandós felesége, Meghan sussexi hercegnő lovakat néz a Marokkói Királyi Lovassport Szövetség egyik rabati istállójában 2019. február 25-én. A hercegi pár háromnapos látogatáson tartózkodik Marokkóban.
MTI/EPA/Hannah McKay

Ami a keresztnevet illeti várhatóan neki is lesz belőle jó pár. Egy a királyi családban így szokás. György hercegnél maradva, az ő teljes neve: Ő királyi fensége György Sándor Lajos. De szülei a második gyereknél még ennél is tovább mentek. A 2015-ben született Sarolta hercegnő teljes neve: Charlotte Elizabeth Diana, vagyis Sarolta Erzsébet Diána, amit hivatalosan születése után két nappal hoztak nyilvánosságra. A Charlotte keresztnevet nagyapja, Károly (angol megfelelője Charles) tiszteletére, az Elizabeth-et dédanyja, a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet brit királynő után és édesanyjának, Katalin cambridge-i hercegnének is ez a második neve. Míg a Diana nevet elhunyt nagymamájára, Diána walesi hercegnére emlékezve kapta.

De a tavaly áprilisban született Lajos sem szűkölködik a nevekben. A herceg teljes neve Lajos Artúr Károly, azaz Louis Arthur Charles, ezzel tisztelegve nagyapja, Károly walesi herceg és Lajos Ferenc battenbergi herceg előtt. Mivel bátyja teljes neve György Sándor Lajos, testvére harmadik nevét viseli.

Ha Harry és Meghan szembe akar szállni a hagyományokkal, akkor ettől a névválasztástól is eltérhet, kérdés, hogy mit fog szólni mindehhez a királynő.