Csillagok

Andy Vajnától búcsúznak a legnagyobb sztárok

Hosszantartó betegség után meghalt az amerikai filmipar utóbbi harminc évének egyik legjelentősebb producere és hazai filmgyártás megújítója.Olyan színészeket tett világhírűvé, mint Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone vagy Sharon Stone...

Andrew G. Vajnát, mindenki Andy-jét 75 éves korában érte a halál Budapesten, abban a városban, ahol született.

Elhunyt Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, producer  (MTI Fotó: Komka Péter)

Olyan világsztárokkal dolgozott együtt, olyan hírességeket vezetett sikerre, mint Sylvester Stallone,  Arnold SchwarzeneggerRobert de NiroDanny DeVito, illetve Sharon StoneMadonna, valamint Mickey Rourke, Mel Gibson vagy éppen Bruce Willis, Antonio Banderas, de még hosszan folytathatnánk a sort.

Sylvestes Stallone, a legendás Rocky főhőseként

Sylvestes Stallone, a legendás Rocky főhőseként

Többek között olyan ikonikus karakteretek megteremtője volt, mint Rambo, melyet máig ismernek szerte a világon. Legendásan jó barátságban volt Arnold Schwarzeneggerel, akivel számos kasszasikerben működött közre (Vörös Zsaru, Total Recall, Terminator).

Arnold Schwarzenegger a Terminátor című filmben

Arnold Schwarzenegger a Terminátor című filmben

Ami díjat el lehet nyerni a filmiparban, abból mind jutott neki az Oscar-tól, a Golden Globe-on át egészen a Cannes-i elismerésekig. Munkásságával feltehetően örökre beírta magát a filmtörténelembe. Közeli barátai mindig egy jó kedélyű, vidám emberként beszéltek róla.

Feleségével, Vajna Tímeával a Holnemvolt Parkban 2014. május 8-án. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Egyszer megkérdezték tőle, hogy hogyan lehet az, hogy sosem felejtett egy magyarul, mire ő csak annyit mondott viccesen: „A barátnőim között sok magyar volt!”.