Csillagok

Ez az idős asszony kiskora óta remeteként él Szibériában

A hetvenéves Agafja Likova Szibériában, teljesen egyedül élt, olyannyira, hogy azt sem tudta, mi az a folyó víz, a modern élet, vagy hogy egyáltalán vége a világháborúnak. Egy nap hatalmas fémszúnyog érkezett érte a levegőből – mentőhelikopter.

Agafja családja az erdőben élt, távol a civilizációtól. Szüleivel és három testvérével élt 240 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. Nagyon egyszerű életet éltek, a szülők elhatározása szerint remeteként. Volt otthon néhány könyvük, köztük egy Biblia, vizet hordtak maguknak, élelmükről és melegükről is maguk gondoskodtak, lőfegyver nélkül vadásztak. 1978-ban eljutott hozzájuk egy csapatnyi geológus, tőlük tudta meg, hogy véget ért a második világháború – sőt egyáltalán volt ilyen –, és máshol boltban lehet kapni a kenyeret, víz folyik a csapból, nemcsak fából készítenek az emberek tárgyakat, de van olyan is, hogy műanyag. Megtapasztaltak betegségeket – ezekben hunytak el az asszony testvérei – és súlyos éhínségeket is, az egyik ilyenbe az anya halt bele. Ahogy telt az idő, az apa is elhagyta ezt a világot, Agafja pedig 1988-tól teljesen egyedül maradt. Időnként ellátogattak hozzá segítők, akik ételt vagy állatokat vittek, segítettek fát vágni, a kertet művelni, ám ennek ellenére mondhatjuk, hogy az asszony remeteéletet élt.

Egyetlen telefon

Agafja azóta teljesen egyedül élt, életét csak az ízületi kopással együtt járó fájdalom keserítette. 2006-ban annyira erős volt már a fájdalom a lábában, hogy használta az egyetlen eszközét a kapcsolattartásra: a vészhelyzetekre félretett műholdas telefont. Ekkor ment el érte a mentőhelikopter, az asszonyt pedig kórházba szállították. Egy hétig pihent az ágyban, aztán megfelelő gyógyszerekkel ellátva kiengedték. Agafja haza is ment a vadonba, ami hivatalosan védett, tiltott hely, s egy idő után már azt sem engedték, hogy helikopterrel megközelítsék házát a segítők. Így a remeteélet folytatódik tovább, mert az asszony nem akar elköltözni otthonából.