Csillagok

Meghalt Ámosz Oz világhírű izraeli író

79 éves korában elhunyt Ámosz Oz világhírű izraeli író – közölte a The Jerusalem Post című izraeli lap online kiadása.

Ámosz Oz, a legismertebb kortárs izraeli író, akinek műveit több mint negyven nyelvre fordították le, pénteken hunyt el. Lánya tájékoztatása szerint rákbetegségben halt meg. Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író prózája erősen kötődött a szürrealizmus irányzatához. Mind szépirodalmi műveiben, mind esszéiben kitűnt tematikai sokszínűsége és nyelvi virtuozitása.

Ámosz Ozt rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegették, 2007-ben megkapta az Asztúria Hercege díjat. 2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, ő vehette át a Budapest Nagydíjat.
Magyarul megjelent művei között van a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, a Félálom, a Rímek életre, halálra, a Párduc a pincében és minden idők legnépszerűbb izraeli családregénye, a Szeretetről, sötétségről.

Az író 1939-ben született Jeruzsálemben, édesapja Litvániából, Édesanyja pedig Ukrajnából származott, és mindkét szülője sok nyelven tudott. Édesanyja azonban depressziótól szenvedett, és öngyilkos lett, amikor Oz 12 éves volt. 14 éves korában elhagyta otthonát, és egy család fogadta be, nevét Kalusnerről Ozra változtatták, mely azt jelenti héberül: bátorság.

Oz filozófiát és hébert tanult az egyetemen, ahol 1963-ban diplomázott, majd tanárként kezdett dolgozni. Első publikációi újságcikkek voltak, első könyve, az Ahol a sakálok üvöltenek egy novellagyűjtemény volt, mely 1965-ben jelent meg. Első regénye 1966-ban jelent meg Máshol, talán címmel. A későbbiekben átlagosan évente egy könyvet publikált, összesen 40 könyvet írt, melyből 14 regény. Műveit több mint 40 nyelvre lefordították.