Csillagok

Furcsa karácsonyi szokások a nagyvilágból

A karácsonyi ünnepforgatag nem minden országban jár azokkal a hagyományokkal, amiket mi, magyarok jól ismerünk. Mutatunk néhány egészen bizarr külföldi szokást.

Ausztriában például egyenesen egy krampusz riogatja a gyerekeket, és a legenda szerint ha kiderül róluk, hogy rosszul viselkedtek az év során, akkor verést kapnak. Persze ez nem történik meg a valóságban. Németországban már ajándék várja a gyerekeket, de azt az egyet, amelyik megtalálja a karácsonyfán elrejtett uborkát, extra meglepetéssel jutalmazzák. Ukrajnában viszont a fa nem úgy néz ki, ahogy azt megszoktuk: sok helyen színes díszek helyett műpókhálók és műpókok ékesítik. A legenda szerint egy asszony annyira szegény volt, hogy nem tudott karácsonyfadíszeket venni, de karácsony reggelén azt látta, hogy egy pók gyönyörű, csillogó hálót sző a fára. Norvégiában nem a pókok kapják a főszerepet: az emberek eldugnak minden seprűt, mert aki karácsonykor takarít, azt meglátogatják a gonosz szellemek.

Fotó: Unsplash/ Element5 Digital

Fotó: Unsplash/ Element5 Digital

Furcsa ételek

A katalánoknak is egészen érdekes szokásuk van: kitesznek egy Tió de Nadal becenevű farönköt az asztalra, kifestik, betakarják, és „hizlalják”, mert ha elég kövér, akkor ajándékokat ad a családnak. Grönlandon nem a fatuskó kap ételeket, hanem az emberek, na de milyeneket! Főételként zsírral tálalt bálnabőrt esznek, aztán az alka nevű madárból készült, fókabőrben a földben erjesztett „finomság” következik. Akkor már jobb helyen lennénk Portugáliában, ahol a Consoada nevű karácsonyi vacsora során főtt tőkehalat esznek káposztával és krumplival, vagy polipot rizzsel. Angliában a hagyományos ünnepi puding keveréséhez fűződik legenda, minden családtag kever rajta egyet balról jobbra, és közben elmormolnak egy kívánságot, hátha teljesül. Szlovákiában vicces szokásnak hódolnak: a hagyományos karácsonyi pudingból kivesz a család legidősebb tagja egy kanálnyit, és felhajítja a mennyezetre: annál jobb, minél több massza ragadt oda.