Csillagok

Az idő begyógyítja a sebeket – de vajon mennyi idő kell hozzá?

Az idő minden sebet begyógyít – szokták mondani a már-már közhelyes mondatot. Viszont mint sok közhely, ez is igaznak biznyul a legtöbb esetben, hiszen az idő valóban segíthet a traumák, fájdalmak és szomorúságok feldolgozásában, elmúlásában. A sebeink gyógyulhatnak gyorsan is, de olyat is láttunk már, hogy évekig megmaradtak. Akkor mégis mennyi idő kell ahhoz, hogy az idő valóban begyógyítsa a sebeket?

A kutatók szerint az agyműködésnek, pontosabban annak, ahogyan az agyunk kezeli és feldolgozza a különböző traumás helyzeteket, sokkal nagyobb köze van a lelki sebeink gyógyulásához, mit az időnek. Vagyis a mondat eszerint helyesebbnek tűnhet, ha azt mondjuk, hogy az agyunk minden sebet begyógyít. Merthogy a szakemberek szerint, mint annyi minden, ez is fejben dől el és a memóriánkhoz van köze. Az általunk fájlalt lelki sebek eszerint nem feltétlenül az átélet trauma eredményei. Sokkal inkább az emlékeink, az emlékezetünk váltja ki azzal, ahogyan eltároltuk a különböző érzéseket, érzelmeket vagy gondolatokat az adott eseménnyel kapcsolatban.

Miért élhetünk meg egy traumát tragikusan, a másikat meg nem? Miért tarthat feldolgozni az egyiket sokáig, a másikon meg miért tesszük túl magunkat pillanatok alatt? A kutatások szerint ez is egy összetett folyamat, amihez többek között a genetikának is köze van. Az agyunk a felelős azért, hogy mely eseményeket tart meg visszahívható emlékként és hogy ezekhez az emlékekhez milyen érzéseket csatolunk. Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a traumákra, szorongással járó helyzetekre hogyan reagálunk, átörökíthető generációról generációra. De nagy szerepet játszik ebben a tanult minta is, amit otthonról hozunk, amit a szüleinktől, nagyszüleinktől láttunk.

A szakemberek szerint az agyunkban tárolt emlékeket bármikor előhúzhatjuk és csak tőlünk függ, hogy milyen érzéseket társítunk hozzájuk. Eszerint egy szakításhoz is társíthatunk pozitív gondolatokat, és ilyen formában az emlékezés gyógyító hatással lehet.

Fotó: iStock.com/A75

Fotó: iStock.com/A75

Pozitív és negatív érzelmek hálójában

A tapasztalatok szerint a szívfájdalom, a szerelmi csalódás a listavezetője a lelki problémáknak, a lélek sebeinek, de sajnos emellett még sokféle módon érhet trauma bennünket. Amikor egy kapcsolat véget ér, az agyunk sokszor nem tudja lezárni azonnal. Úgy tűnik, mintha nem fogná fel, mi is történt és továbbra is bekapcsolja azokat az érzelmi-cselekvési rendszereket, amelyek miatt elkezdünk reménykedni a folytatásban, az újraegyesülésben. Ennek a késztetésnek kellene ellenállni, ami sokszor meglehetősen nehezünkre esik, pedig csak az agyunk kreálta a helyzetet. Ilyenkor az lenne a legjobb, ha tudnánk törölni az emlékhez fűződő érzelmeinket, illetve létrehoznánk egy olyan verziót, amely pozitív érzéseket váltana ki belőlünk. Egyes emberek képesek ilyesmire, ők azok, akik például egy szakítás után nem bánkódnak, nem sírnak és reménykednek, hanem néhány nap alatt lezárják a kapcsolatot és élik tovább az életüket.

Fotó: iStock.com/max-kegfire

Fotó: iStock.com/max-kegfire

Vagyis az agyunktól, a gondolatainktól, mindent összevetve tehát tőlünk függ, hogy meddig szenvedünk egy traumától, egy bánattól. Hagyhatjuk, hogy a memóriánkban elraktározott eseményhez fájdalom kapcsolódjon és szomorúvá tegyen az emlékezés, viszont tehetünk is ez ellen, mert nem kell mindenképp szenvednünk ezekben az esetekben. A szomorú eseményen nem tudunk változtatni, az megtörtént, akár tetszik, akár nem. De azon már változtathatunk, hogy hogyan emlékezünk vissza rá. Hogy milyen gondolatokat és érzelmeket kapcsolunk hozzá. Gyászoljuk meg, szomorkodjunk, sírjunk, de ne hagyjuk, hogy távolabbi jövőnket is beárnyékolják a lelkünkön keletkezett sebek.

A témával Gyógyír az idő? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 órakor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Hábermann Lívia, Zoltán Erika és Vészabó Noémi, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.