Csillagok

Gyógyuljunk alvás közben – a tudatos álmodás

Az álmok titkai és az álmodás ősidők óta foglalkoztatja az embereket. Az álmok kaput jelentenek a tudattalanhoz, használhatjuk őket arra, hogy gyógyítsanak minket, és segítsenek a személyiségünk kiteljesedésében.

A tudatos álmodás ötlete körülbelül a ’60-as évektől kezdett elterjedni. Lényege, hogy az ember tudatában van, hogy álmodik, így maga irányíthatja azt, hogy mi történjen. Ezt az állapotot pedig különféle technikákkal, illetve gyakorlással lehet elérni. Az emberek többnyire azért szeretnének megtanulni tudatosan álmodni, hogy olyan dolgokat próbálhassanak ki, amelyeket a valóságban nem lehet, vagy nem mernek.

Tudatos álmodás a terápiában

A tudatos álmodást használják a visszatérő rémálmok megszüntetésére például, de másféle blokkokat is lehet vele oldani. Beverly D’Urso például, a tudatos álmodás egyik úttörője egy interjúban mesélt arról, hogyan jutott túl azon az érzelmi akadályon, amely meggátolta, hogy befejezze a szakdolgozatát. Azt álmodta, hogy egy hálószobában van, de a számítógépe nem a megszokott helyen, bal oldalon van, hanem jobbra. Ebből tudta, hogy álmodik. Ugyanakkor az első dolog, amit érzett, a bénultság volt. Hiába tudta, hogy álmodik, nem tudott megmozdulni, pedig szeretett volna odajutni a számítógéphez. Akkor elkezdte mondogatni magának, hogy álmodik, és képesnek kell lennie erre. Aztán, mint a lassított felvételen, elért a számítógéphez. A széken azonban lyuk volt, mely az alvilágba vezetett. Csak hagyta, hogy beleessen ebbe a gödörbe, és ettől kezdve megszűntek az írással kapcsolatos gátjai.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Hogyan tanulhatjuk meg?

A tudatos álmodásra ébrenlétben kell felkészülnünk. Mindig járjunk nyitott szemmel, és figyeljük meg alaposan, részletekbe menően a környezetünket, mert arról is felismerhetjük az álmot, hogy valami olyasmit látunk, ami szokatlan, nem illik a képbe.

Valóságpróba

Érdemes napközben többször úgynevezett valóságpróbákat végeznünk, például megkérdeznünk magunktól, hogy álmodunk-e. Próbáljuk ki, hogy megnézzük az időt, elnézünk, majd visszanézünk az órára. Hogy ha nem változott, akkor minden bizonnyal nem álmodunk. Ha azonban álmodunk, könnyen lehet, hogy a két időpont nem ugyanaz lesz. Ugyanezt megtehetjük úgy is, hogy elolvasunk egy mondatot vagy megszámoljuk az ujjainkat.

Figyeljük, ahogy elalszunk

Törekedhetünk arra, hogy a figyelmünket ébren tartjuk, miközben a testünk alvó állapotba kerül. Ez a módszer azonban kezdőknek nem ajánlott, sok gyakorlásra van szükség hozzá, és úgynevezett alvási paralízist idézhet elő, vagyis azt az állapotot, melyben ébren vagyunk, de a testünk nem mozdul.

Egy másik módszer, hogy elalvás közben visszaemlékszünk egy álmunkra, és elképzeljük, hogyan folytatódna. Mindezt megerősíthetjük azzal az önhipnotikus mondattal, hogy „ma éjjel tudatos álmom lesz”. Az igazán elszántak arra is képesek, hogy felébresszék magukat az éjszaka közepén, ébren legyenek körülbelül fél óráig, és aztán visszaaludjanak ugyanezzel a szándékkal és megerősítéssel.

Vezessünk álomnaplót

Sokan vannak, akik nehezen vagy egyáltalán nem emlékeznek az álmaikra, pedig mindenki álmodik. Segíthet emlékeznünk, ha álomnaplót vezetünk, vagy legalábbis megpróbáljuk. Amikor felébredünk, írjunk le bármit, amire emlékszünk az álmunkból, legyen az bármilyen aprócska részlet, jelenet is. Tegyük fel magunknak a kérdést: „Mit álmodtam?”, és várjuk a választ. Így szépen, fokozatosan egyre több mindent képesek leszünk felidézni, és egyre jobban kiismerhetjük álmaink titokzatos világát.