Csillagok

7 + 1 egyszerű módja, hogy egy kicsit lelassítsunk az adventi időszakban

Már hetek óta az üzletek polcain sorakoznak a karácsonyi termékek: az édességeken túl akciókkal próbálnak becsalogatni bennünket a boltokba, hogy kezdjük már végre a vásárlást, hiszen mindjárt karácsony, mi pedig még semmit sem vettünk, sőt, azt sem tudjuk, mit is szeretnénk valójában. Kezdődik a rohanás, a kapkodás, pedig a karácsonyi készülődésnek pont nem erről kellene szólnia. Sokkal inkább a várakozásról, a lassúságról, az ünnep előtti percek megéléséről. Íme ehhez egy kis segítség: 10 egyszerű módja, hogy egy kicsit lelassítsunk az adventi időszakban.

Az advent és maga a karácsony sem arról szól, hogy minden tökéletes legyen. Különben is: mi az, hogy tökéletes? Ez ugyanúgy változó, ahogyan mi is mindannyian mások vagyunk. Fölöslegesnek tűnik kergetni egy elképzelt tökéletességet ahelyett, hogy a lehetőségeinkhez képest igyekeznénk mindent szépen, nyugodtan elintézni. Időben – a legnagyobb ellenségünk lehet a következő négy hétben, de nem szükségszerű, hogy az legyen. Kezdjük el most, gondolkozzunk el azon, mit szeretnénk. Írjunk listákat. Bevásárlólistát, ajándéklistát – hogy kinek mit vennénk. Aztán nyugodjunk meg, mert most még mindenre van időnk. Ha mégsem tudnánk lenyugodni, íme 7 + 1 egyszerű módja, hogy egy kicsit lelassítsunk az adventi időszakban.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

1. Sétáljunk egy nagyot

Már naponta 10–15 perc séta is jót tehet a lelkünknek. Segíthet abban, hogy egy kicsit lelassuljunk, átgondoljuk a dolgokat, összeszedjük a gondolatainkat. Főleg, ha a természetben vagy egy nagy parkban tesszük mindezt.

2. Teázzunk

Üljünk be egy kávézóba, de a legjobb, ha otthon tesszük mindezt: készítsünk magunknak egy nagy bögre illatos, meleg teát és kortyolgassuk el komótosan úgy, hogy közben ne zavarjon bennünket semmi. Se telefon, se tévé, semmi.

3. Offline este

Hetente egyszer, mondjuk a hétvégére tervezzünk be egy olyan estét, amikor minden elektronikus eszközt kikapcsolunk. Felejtsük el egy estére a tévét, a filmeket, a telefont, a laptopot. Helyette inkább olvassunk, hallgassunk karácsonyi zenéket, készítsünk valamit a saját kezünkkel.

4. Alakítsunk ki egy napi rutint

Az eddig szokásos napirendünket bolondítsuk meg egy kicsit, iktassunk be olyan programot, amikor egy kicsit pihenhetünk, megnyugodhatunk. Ez lehet akár csak öt perc séta ebéd után, ami később akár maradhat is a napi szokásaink között.

5. Töltsünk több időt a gyerekekkel

A gyerekek varázslatos teremtmények, egy pillanat alatt olyan világba repíthetnek bennünket, amiről nem is álmodtunk. Ráadásul őket még nem feszélyezi az idő, sosem mondják, hogy „jaj, már csak 5 percem maradt játszani, utána rohanok”. Vesszünk el velük egy kicsit az időben.

Fotó: iStock.com/Sasha_Suzi

Fotó: iStock.com/Sasha_Suzi

6. Ücsörögjünk az ablak mellett

Gondoljunk csak bele: most naponta hányszor nézelődünk az ablakunkon keresztül csak úgy, nézegetve a tájat, az időjárást – vagy ha majd eljön az ideje, a hóesést! Ne sajnáljuk ettől az időt, sőt: amikor csak tehetjük, csodálkozzunk rá az évszak szépségére, és lássuk meg azt a falevelekben, a ködben, a hódarában is.

7. Süssünk, főzzünk

Nemcsak azért praktikus, mert esetleg kipróbálhatjuk azt az új süteményreceptet, amit karácsonyra készítenénk, de bármit süthetünk, amiben benne van a tél és a karácsony illata és íze. Gesztenye, narancs, fahéj, gyömbér, dió, alma – a szeretteink is örülni fognak ennek a tevékenységnek.

8. Használjuk a telefonunkat

Keressünk egy alkalmazást vagy állítsuk be az ébresztőt, amelyik minden nap emlékeztet bennünket arra, hogy adventi időszak van, közeleg a karácsony. Az emlékeztető után vonuljunk el egy kicsit, elmélkedjünk, pihenjünk. Érezzük át a várakozás, a lassúság, az ünnep előtti percek hangulatát.

A témával Advent, az elmélyülés időszaka címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Várnagy Andrea, Kéri Kitty és Barta Éva, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.