Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Csillagok

18 órás rémálmoktól szenved egy fiatal lány

Aludni nagyon szeretünk, főleg így a tél elején, amikor odakint hosszan sötét van. Ugyanez a pihenés azonban könnyen feszültséget okozhat, ha rémálmok gyötörnek, amikből nehezen tudunk felébredni.

A 19 éves Jayne Butler  pontosan tudja, ez milyen érzés, sőt. A lány tavaly novembere óta Kleine–Levin-szindrómában szenved, ami hatással van a tanulmányaira, az egész életére. Ez a ritka és gyógyíthatatlan betegség egymillióból egy embert érint, ám az hosszú időre elalszik tőle, akár a nap nagy részét is „elvesztve” ezzel. A Csipkerózsika-kórnak becézett betegség hozta álom nem visszatartható, ihat akárhány kávét az ember. Jayne első ilyen rohama során két hónapon át szinte folyamatosan csak aludt, és 6–8 órán át volt ébren, akkor is kótyagos maradt. Nem volt ébren karácsonykor, szülei születésnapján sem, és persze táncos karrierjét is visszaveti a betegsége.

Rémálmok végtelenítve

Sajnos a kórosan hosszú alvások gyakran járnak rémálmokkal, Jayne-nek pedig jóval kevesebb reménye van az ébredésre az átlagembernél. Elég megterhelő lehet lelkileg ezeket átszenvedni úgy, hogy ilyen sokáig tartanak. Persze az állandó alvás rémálmok nélkül is visszaveti a lányt élete minden részében. Két „roham” között szerencsére átlagos életet tud élni, de nem tudhatja, mikor csap le rá megint az álom. Megérzi ugyan, hogy mikor készülődik egy hosszabb periódus, mert elkezd eltávolodni a valóságtól, érzékszervei eltompulnak, de tenni nem tud ellene. S míg ő alszik, a világ halad mellette, ő pedig mindenről lekésik, lemarad, a hosszú fekvés pedig fizikailag is gyengébbé teszi.

Fontos a jó orvos

Jayne azért is mesélt nagy nyilvánosság előtt a betegségéről, hogy felhívja a figyelmet a helyes diagnózis fontosságára. Először őt félrekezelték depresszió elleni szerekkel, amik tovább rontották az állapotát. Jayne-nek ma már jó orvosa van, de sajnos a kór ellen gyógyszer, gyógymód még nem létezik, azt sem tudják, vajon mi váltja ki.