Csillagok

A gyógynövények ereje: hogyan használjuk őket okosan?

A különböző növények gyógyító hatása évezredek óta ismert és alkalmazott. Az utóbbi évtizedekben az orvostudomány már a legmodernebb eszközökkel is tudja vizsgálni, bizonyítani, melyik mire jó, és mire nem. De meddig terjed a gyógynövények ereje? Kihez fordulhatunk, ha hiteles tanácsot akarunk kapni?

Bár évezredek óta használják a gyógynövényeket a népi gyógyászatban, ez a tudás sokáig csak szájról szájra terjedt. Leginkább a tapasztalatok, egyéni történetek szolgáltak bizonyítékul egyes növények hatékonyságára. Ma már sokkal korszerűbb eszközökkel tudjuk vizsgálni a növények hatóanyagait, és szigorú keretek között végzett kutatásokkal azt is ki lehet mutatni, valójában van-e hatásuk, és mi rejlik emögött. Sajnos ennek ellenére még mindig rengeteg tévhit terjed a különböző növényekről, számos ál-gyógynövényszakértő oszt jobbnál jobb tanácsokat a különböző betegségek és problémák kezelésére. Hol rejlik az igazság?

Ki a gyógynövény-szakértő?

Magyarországon nincs kifejezetten gyógynövény-szakértői képzés, a legközelebb ehhez a gyógyszerészek állnak. Ők öt évig mélyednek el az egyetemen a kémia, a hatóanyagok és kölcsönhatásaik tanulmányozásában, botanikát, gyógynövény- és drogismereteket tanulnak, majd később, különböző szakképzések keretében specializálódhatnak kifejezetten gyógynövényekre. Hosszú folyamat ez, és sajnos a legtöbben, akik magukat szakértőknek mondják, nem rendelkeznek ezzel a tudással.

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Kompetencia és határok

A nehezebb dió, hogy laikusként nem könnyű megmondani, ki a hiteles szakember, és ki nem. Amit mindenképp gyanús jelnek tekinthetünk, ha valaki olyan krónikus betegségekre, például a cukorbetegségre, rákra ígér biztos gyógyszert egy vagy több gyógynövény képében, amit a modern orvostudomány nem tud még gyógyítani. Ha ilyet hallunk, mindenképp legyünk óvatosak! A gyógynövényeknek lehet helye ezen betegségek terápiájában, de legfeljebb csak kiegészítésként, szigorúan szakorvosi megbeszélés után!

Bár csodálatos dolog, hogy a földben természetesen teremnek olyan növények, amik segítségünkre lehetnek, sajnos egy gyógynövény sem varázsszer. Ezért szintén komoly gyanúra ad okot, ha valaki azt hirdeti egyes növényekről, néha kifejezetten gazokról, mint például a parlagfű, hogy csodálatos, mindenre alkalmas szerek. Akárcsak a gyógyszereknek, a gyógynövényeknek is van mellékhatásuk, és pont ezért van szükségünk gyógyszerészre, ha hiteles tanácsot akarunk kapni. Ők ugyanis tisztában vannak vele, hol van egyes növények hatékonyságának határa, mit mivel érdemes és nem érdemes keverni. A hatóanyagok alapos, mélyreható ismerete nélkül nagy károkat lehet okozni a gyógynövényekkel.

Fotó: iStock.com/merc67

Fotó: iStock.com/merc67

Szintén óvatosságra int, ha egy szakértő száját elhagyják a méregtelenítés, lúgosítás szavak. Ezekről már mi is értekeztünk, orvosilag értelmezhetetlenek, a szervezet méregtelenítését a vese és a máj végzik, és nagyon jól működik anélkül is, hogy különböző diétákkal és csodaszerekkel hatni akarnánk rá. Ha nem működik, akkor pedig sürgősen orvoshoz kell fordulnunk. A lúgosítással hasonló a helyzet: testünk különböző részeinek pH-szintje fix értékeket képvisel, az ettől való enyhe eltérés is súlyos problémákat okoz (például a vér savasodása), ezért lehetetlen, hogy csak úgy észrevétlenül elsavasodjunk.

Merüljünk el bennük

Mindez nem azt jelenti, hogy fordítsunk hátat a gyógynövényeknek, és soha ne nézzünk vissza rájuk. Igenis hatásos, kíméletes megoldást jelentenek rengeteg problémára, ezért okosan használva nagyon jó barátaink lehetnek. Sőt pont, hogy ezek miatt érdemes elmerülni a gyógynövények hatásaiban, hiszen ha hiteles forrásból megismerjük őket, tudjuk majd alkalmazni natúrkozmetikumok, illatos fürdők, teák készítésére, amivel kisebb bajainkat orvosolhatjuk, és jókedvre hangolhatjuk magunkat és szeretteinket.