Csillagok

A világ leghíresebb tisztánlátói

A tisztánlátás olyan képesség, melynek segítségével valaki időben, térben távolabbi eseményekről szerez értesülést az intuíciója, hatodik érzéke révén. Mindig nagy tisztelet övezte azokat, akik ezzel a különleges képességgel rendelkeznek, hogyha jóslataik beigazolódtak, tanácsaik beváltak.

Minden korszaknak megvoltak a maga látnokai: sámánok, jósok, médiumok, akik különleges képességekkel rendelkeztek, és akikhez a közösség vagy az egyének tanácsért, útmutatásért fordultak. Ezek az emberek gyakran olyasmiről is tudomást szereztek, ami kívül maradt a hétköznapi emberek érzékelésén.

Nostradamus (1503–1566)

Nostradamus nevét alighanem sokan ismerik: a francia reneszánsz ismert alakja; IX. Károly francia király udvari orvosa volt, emellett csillagász, de a legtöbben látnokként emlékeznek rá a mai napig. Próféciák vagy Centuriák című könyvében, versek formájában, az emberiség jövőjére vonatkozó, enigmatikus jóslatokat fogalmazott meg, melyekről sokan úgy tartják, hogy tényleg előrejeleztek bizonyos tragikus eseményeket, például a francia forradalmat, Napóleon és Hitler fellépését és mindkét világháborút. Ezenkívül sokan úgy vélik, hogy előre látta Louis Pasteur működését vagy a holdraszállást.

Fotó: iStock.com/rzoze19

Fotó: iStock.com/rzoze19

Marie Anne Lenormand (1772–1843)

Lenormand kisasszony a napóleoni korszak legismertebb kártyajósa volt, és olyan hírességek jártak hozzá, mint Jozefina francia császárné, Napóleon első felesége; I. Sándor orosz cár és Eötvös József báró. Tevékenysége nem volt mentes a botrányoktól, ezek azonban mind hírnevét erősítették. Jóslataira hallgattak a korabeliek, és állítólag előre látta Napóleon bukását. Saját látomásaiból alkotta meg az egyedi szimbólumrendszerrel rendelkező Lenormand-paklit, mely ma is nagy népszerűségnek örvend.

Jules Verne (1828–1905)

Bár a francia íróra nem elsősorban tisztánlátóként gondolunk, Verne kalandregényei sokakat elgondolkodtattak arról, hogy a szerző talán előre látta olyan technikai újítások megvalósulását, melyeknek korában se híre, se hamva nem volt. Műveiben száznyolc különleges találmánnyal találkozhatunk, melyek közül hetven valósult meg: többek között az űrhajó, a televízió, a gépfegyver, a légkondicionálás, az atombomba és a hangosfilm. Egyszer azt írta: „Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein.”

Edgar Cayce (1877–1945)

Edgar Cayce a 20. század elejének leghíresebb amerikai tisztánlátója volt, aki félálomra hasonlító transzállapotban válaszolt a hozzá fordulók kérdéseire. Beszélt előző életekről, gyógyulásról, háborúkról, Atlantiszról és jövőbeli eseményekről. A transzállapotot egy kanapén fekve érte el: szemét becsukta, és a kezét a hasára tette. Ezután lehetett feltenni neki a kérdéseket. Ha például egy személyről érdeklődtek, akkor a neve és a tartózkodási helye alapján mondta el róla mindazt, amit látott.

Daniel Home (1833–1886)

Daniel Home skót médium volt, aki állítólag olyan különleges képességekkel rendelkezett, mint a levitáció, és képes volt beszélni a halottakkal. Első szeánszát mindössze 18 évesen tartotta, ezt azonban rögtön megírták a helyi újságban, innentől kezdve pedig nevét felkapta a hátborzongató élményekre szomjazó, viktoriánus közönség.

A Jamison nővérek

A látomások iránti igény persze a 21. századra sem csökkent, napjaink legismertebb tisztánlátói közé tartozik az amerikai ikerpár, Linda és Terry Jamison, akik gyakran tűnnek fel a különböző médiumokban. Állítólag olyan eseményeket jósoltak meg, mint János Pál pápa halála vagy a szeptember 11-i, World Trade Center elleni merénylet.