Csillagok

Jelenetek Édith Piaf életéből

55 éve ezen a napon hunyt el a legendás sanzonénekesnő, Édith Piaf, akinek hatalmas tehetsége mellett nehéz sors jutott. Rá emlékezve felelevenítjük életének néhány állomását.

Édith Giovanna Gassionként született, a Piaf nevet első menedzserétől, Louis Leplee-től kapta, aki vékony testalkata miatt kis verébnek nevezte el őt. Leplee, a Gerny’s kabaré igazgatója, kávéház-tulajdonos utcazenélés közben figyelt fel Piaf tehetségére, és ő indította el a pályán. Piaf azonban sosem élvezhette maradéktalanul a sikert. Pályája csúcsán például szórni kezdte a pénzét, és többek között egy farmot vásárolt.

Tanyasi élet

„Azt mondtam magamnak, teheneket akarok tenyészteni – írta memoárjában. – Akkoriban sok művész ment el tanyára, de nekem négy év alatt mindössze két kiló babot, egy font epret és néhány paradicsomot sikerült termelnem, két csirkét neveltem, egy nyulat és a macskákat a szomszédságból. Másfél millió frank volt a központi fűtés. Végül fillérekért sikerült túladnom rajta, és amikor beteg lettem, nem maradt pénzem kórházra.” Még értékes festményeit és ékszerkollekcióját is eladta.

Tragikus szerelem

Piafnak számtalan szerelme volt, az egyik legnagyobb és legismertebb a nehézsúlyú bokszoló, Marcel Cerdan, akivel teljesen a nyilvánosság előtt zajlott a kapcsolatuk, annak ellenére, hogy Cerdannak felesége és gyermekei voltak. A bokszoló legyőzte repüléstől való félelmét azért, hogy meglepje Piafot New York-i fellépésén, gépe azonban lezuhant, és vele együtt minden utas meghalt. Piaf még fellépése előtt értesült a hírről, és kétszer is összeomlott éneklés közben, és le kellet jönnie a színpadról. Élete végéig egyetlen, igaz szerelmeként hivatkozott Cerdanra, és ettől kezdve nem is tudta visszanyerni lelki egyensúlyát.

Az italhoz nyúlt, függővé vált a morfiumtól, és többször is autóbalesetet szenvedett. Májrákban hunyt el 1963-ban, a francia Riviérán, ahol utolsó hónapjait állandó gondozás mellett töltötte.