Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Csillagok

Törött szív szindróma – 7 ember, aki követte párját a sírba

Gyakran hallani történeteket arról, hogy amikor egy idős pár egyik tagja meghal, társa követi őt a sírba. Ez a jelenség korántsem a véletlen műve: a tudomány is bizonyította, hogy létezik a törött szív szindróma, mely akkor lép fel, amikor valaki elveszti a társát.

A házastárs halála az egyik legtraumatikusabb dolog, ami az emberrel történhet, és ez a trauma fizikai tünetekkel is jár. A kutatások szerint hogyha a pár egyik tagja meghal, a halálát követő három hónapban 30–90% a valószínűsége, hogy a másik követni fogja. A Harvard és a Wisconsini Egyetem kutatói idős párok vizsgálatával arra a következtetésre jutottak 2008-ban, hogy míg a férfiaknál 18%-kal, a nőknél 16%-kal növeli az elhalálozás kockázatát, hogyha a házastársuk távozik az élők sorából. Számos példát láthatunk a hasonló szomorú eseményekre a híres és a hétköznapi párok közt egyaránt.

Giulietta Masina

Giulietta Masina olasz színésznő 1943-ban, 22 évesen ment hozzá Federico Fellini filmrendezőhöz. Alig egy nappal 50 éves házassági évfordulójuk után, 1993. október 31-én azonban férje infarktust kapott és meghalt, Masina 5 hónap múlva tüdőrákban hunyt el.

Johnny Cash

A Grammy-díjas amerikai énekes 1968-ban vette el második feleségét, June Casht, aki 2003-ban, szívrohamban halt meg. Ettől kezdve Johnny Cash állapota is rohamosan romlani kezdett, és még ugyanazon év szeptemberében cukorbetegségéből adódó komplikációkban elhunyt.

Kenneth Felumlee

A nashporti Kenneth Felumleenek és feleségének története 2014-ben járta be a sajtót. Gyermekeik szerint szüleiknek még több évtizednyi házasság után is sikerült megőrizniük szerelmüket, és elválaszthatatlanok voltak attól kezdve, hogy tinédzserkorukban találkoztak. Miután Helen 92 éves korában meghalt, Kenneth Felumlee követte őt. Mindössze 15 órányi különbséggel, a következő reggel ő is elhunyt.

Irene Jordan

Bernard Jordan háborús veterán 2015-ben azzal hívta fel magára a britek figyelmét, hogy megszökött a gondozóotthonból, hogy részt vehessen a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett ünnepségen, Franciaországban. Fél évvel a kaland után, 90 évesen azonban meghalt, felesége, Irene pedig egy héttel utána hunyt el.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Ruth Knapke

Az ohiói pár, Ruth és Harold Knapke több mint 65 évet töltöttek együtt, és alig 11 óra különbséggel haltak meg. „Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy ez nem volt véletlen – mesélte egyik lányuk. – Amikor anyu beteg lett, és apu megtudta, hogy valószínűleg nem fogja túlélni, egy napig nagyon ideges volt, aztán megnyugodott. Szerintem eldöntötte, hogy nélküle nem halhat meg.” Mégis Harold volt az, aki először távozott az élők sorából, 91 évesen, felesége pedig még aznap este meghalt, 89 éves korában.

Jeanette Toczko

Jeanette és Alexander Toczko még gyermekként ismerték meg egymást, és szinte egész életüket együtt töltötték – sőt, halálukban sem váltak külön. 1940-ben, 21 évesen házasodtak össze, és házasságuk alatt gyakran mondogatták, hogy ágyban szeretnének meghalni, egymás karjaiban. Pontosan ez történt. Amikor az egészségük hanyatlani kezdett, ugyanabba a szobába kerültek egy kaliforniai hospice-házban, és az ágyuk is egymás mellett volt. 75 év házasság után, egy nap különbséggel haltak meg. Először Alexander, utána Jeanette.

Dorothy Harding

Arthur és Dorothy Harding 1950-ben házasodtak össze, és idén januárban hunytak el. Két különböző kórházban ápolták őket, egymástól 6 mérföldre, de amikor Dorothynak megmondták, hogy férje meghalt, belőle is kezdett eltűnni az élet, és nem sokkal később követte párját.