Csillagok

Ma lenne 80 éves a gyönyörű színésznő, Romy Schneider

Királylányként kezdte filmes pályafutását, és talán a mai napig Sissi szerepe jut először eszünkbe, ha meghalljuk Romy Schneider nevét. A gyönyörű osztrák–francia színésznő 1938. szeptember 23-án született, ma lenne 80 éves.

Színészcsaládba született Rosemarie Magdalena Albach néven a fiatalon elhunyt színésznő, aki a mai napon ünnepelné 80. születésnapját. Romy Schneidert édesanyja segítette a filmes pályára, amikor 1953-ban egy rendező javaslatára felhívta lányát és megkérdezte, hogy lenne-e kedve eljátszani a filmbeli leányának szerepét. Romy boldogan beleegyezett és Kölnbe utazott. Az Amikor a fehér orgona virágzik című filmben debütált 15 évesen. A film nagy sikert aratott, Romyt őstehetségnek tartották, mert színitanulmányok nélkül állt kamera elé.

 

Első híres szerepe a Viktória – Egy királylány gyermekkora volt 1954-ben, majd folytatódtak sikerei az Erzsébet királyné fiatalkoráról és Ferenc József császárral való találkozásáról szóló filmmel, a Sissivel. Ezt két másik film követte a bajor hercegnőről szóló történetekkel (Az ifjú császárné, Sorsdöntő évek).

 

Váltott, a királylányok világából egy sokkal komorabb szerep felé fordult, amikor 1958-ban a Christine című alkotásban játszott. Ennek a filmnek a forgatása közben ismerkedett meg és szeretett bele Alain Delonba. Romy Párizsba költözött, 1959-ben eljegyezték egymást Delonnal. Ez volt az egyik kulcspontja mind a magánéletének, mind a karrierjének. Az eljegyzést 1963-ban felbontották.

Romy Schneider hozzáment Harry Meyen rendezőhöz, akivel egy fiuk született, David Christopher Meyen. 1975-ben összeházasodott Daniel Biasinivel, aktől pedig egy kislánya lett: Magdalena Biasini szintén színésznő lett.

 

Fiatalon érte a halál

1981-ben 14 éves fia, David váratlan halála után Romy inni kezdett. David megpróbált átmászni mostohaapja szüleinek kerítésén, amikor megsérült. Leugrott a kerítésről, és bement a házba segítségért, de mire kiértek a mentők és a kórházba vitték, túl sok vért vesztett, és meghalt. Amikor Romyt 1982-ben, 43 évesen a párizsi lakásában holtan találtak, úgy gondolták, öngyilkosságot követett el alkohol-túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg. (Forrás: Wikipédia)