Csillagok

3 varázslatos hely, ahol spirituális ébredésben lehet részünk

A régiek úgy tartották, hogy bizonyos helyszínek különleges energiával rendelkeznek. Ezeket szent helyekként tisztelték, és ide építették a templomokat, kolostorokat, melyeknek sajátos, felemelő hangulatát ma is érezhetjük, ha odalátogatunk.

Avebury, Nagy-Britannia

Avebury sok furcsaságot tartogat látogatóinak: kőkör szeli ketté; egy titkozatos, koncentrikus gyűrűkből álló szentély található itt; egy hosszú sírdomb, amelynek eredete Kr. e. 3650-ig nyúlik vissza; Európa legnagyobb mesterséges dombja. Senki sem tudja pontosan, hogy mire is szolgáltak ezek az építmények. Valószínűleg neolitikus ünnepségek helyszíne lehetett, ahol különböző szertartásokat végeztek, és kapcsolatba léptek a természet erőivel. Ez a kapcsolatteremtés pedig még ma is lehetséges, és részesei lehetünk, ha ellátogatunk e varázslatos helyre.

Córdobai nagymecset, Spanyolország

Az ibériai iszlám hódítás után, a nyolcadik században Córdoba meglévő bazilikáját félbevágták, és megosztották a muszlimok és a keresztények között, de 784-ben egy új mecsetet kezdtek építeni, narancsfákkal szegélyezett udvarral és látszólag végtelen boltívekkel tarkított imádkozócsarnokkal. A 16. században visszavették a keresztények, és katolikus katedrálist helyeztek el benne. Az épület a vallási ellentétek és hányattatott sorsa ellenére még mindig őrzi különleges szentségét.

 

Kajlás-hegy, Tibet

A nyugat-tibeti Transzhimalája vadonjából 6714 méter magasan emelkedik ki a Kajlás-hegy, melyet többek között különlegesen szimmetrikus alakja miatt tisztelnek szentként a különböző vallások. Van, aki úgy tartja, a hegy mandala, de a világegyetem köldökének és piramisnak is nevezik. A buddhisták úgy tartják, a hegy körüli zarándoklattal egy életnyi rossz karmától megszabadulhatunk, 108 körrel pedig elérhetjük a teljes megvilágosodást.