Csillagok

Faltörő Kos és felületes Ikrek: ezt hisszük a csillagjegyekről, de a valóság összetettebb

„Az Ikrek imád flörtölni”, „A Kos erőszakkal viszi keresztül akaratát”, „A Mérleg képtelen döntést hozni...” – ezeket a közhelyeket a különböző csillagjegyekkel kapcsolatban biztosan sokan hallottuk már. Természetesen minden ember jóval komplexebb lény a napjegyénél már asztrológiai szempontból is, nemhogy a személyiségjegyeket figyelembe véve. De akkor mégis honnan származnak ezek a közhelyek, mi az igazság?

Kos

A sztereotípia: Türelmetlen és impulzív, fejjel ugrik a falnak, nem törődik azzal, ki sérül meg a folyamat során.

A forrása: Ő az állatöv első jegye, persze hogy az ő feladata a buli beindítása. Katalizátorként, inspirátorként működnek, az ő küldetésük, hogy másokat bevonva új dolgokat hozzanak létre. Tele vannak energiával, de ahogy egyre idősebbek lesznek, ők is megfontolttá válnak, szó sincs tehát hűbelebalázs-attitűdről.

Bika

A sztereotípia: Makacs, képtelenség meggyőzni, foggal-körömmel ragaszkodik a fixa ideáihoz, a változástól idegenkedik.

A forrása: A makacsság pozitív oldala a kitartás, az állóképesség, a türelem, az állhatatosság. Mindez valóban jellemző a Bikára: az állatöv jegyei közül ők azok, akik a megtartásra és a kitartásra építenek. Nehezen fognak új dolgokba, de ha már belevágtak, a végsőkig kitartanak. Hogy ez makacsság-e? Csak akkor, ha az észérvek mellett saját belső hangjukra se figyelnek.

Ikrek

A sztereotípia: Könnyed, laza, flörtre kész karakter, aki az egyik pillanatban ezt az arcát mutatja, majd a másikat. Ki tud eligazodni rajta?

A forrása: Az Ikrek életfeladata az, hogy képes legyen többféle szemszögből szemlélni a világot. Valódi kaméleonok, akik képesek szinte bármilyen életkörülményhez alkalmazkodni. A csillagjegyek között ők képviselik a változékonyságot, ezért érthető, hogy sokan ezt a kétszínűség jeleként könyvelik el.

Rák

A sztereotípia: Túlérzékeny, a hangulata folyton ingadozik, és nem képes kibújni anyuci szoknyája alól.

A forrása: A Rákot az állandóan változó Hold uralja, érthető, hogy érzelmes, érzékeny teremtésről van szó. Ahogyan a Hold is naponta változik, a Rák érzései is ezt a fajta ciklikusságot követik. A legjobb, ha elfogadjuk őt olyannak, amilyen: intuíciói még jól fognak jönni!

Fotó: iStock.com/PavelIvanov

Fotó: iStock.com/PavelIvanov

Oroszlán

A sztereotípia: Büszke és egoista, hiú és követelőző, számára minden a külsőségben rejlik, egyetlen célja, hogy mindenkit elbűvöljön, akár valódi tartalom nélkül.

A forrása: Az Oroszlánt a Nap uralja, ami természetesen a naprendszer központja. Érthető, hogy az Oroszlán arra vágyik, hogy fénye minél több embertársához eljusson, ez azonban nem kell hogy egoizmussal társuljon. A bölcs vezető nem irányít, hanem szolgál, és nem azt mondja: „előre”, hanem azt, hogy „utánam”!

Szűz

A sztereotípia: Tisztaságmániás, aki kiborul a legkisebb porcicától vagy folttól. A rend a mindene.

A forrása: A Szűz az zodiákusok szolgálója, akinek feladata, hogy rendet tartson és megszüntesse a káoszt. A bölcs Szűz nem zuhan szélsőségekbe, hanem tudja, hogyan kell rendet tartania: nem csak a szó gyakorlati, hanem átvitt – spirituális – értelmében is.

Mérleg

A sztereotípia: Eljön végre a pont, amikor képesek döntést hozni, felvállalni az ügyet, elköteleződni? Az egyik pillanatban ezt mondják, a másikban meg azt…

A forrása: A Mérleg spirituális feladata az egyensúly megteremtése: ők azok a 12 jegy közül, akik az igazságot, a harmóniát, az egyenlőséget hozzák magukkal. Érthető, hogy ahhoz, hogy mindezt elérjük, bizony időre van szükségünk! A legtöbben közülük elérik azt a pontot, amikor könnyebben tudnak döntéseket hozni, az élettapasztalat ugyanis azzal jár, hogy hamarabb átlátják mi a helyes út.

Skorpió

A sztereotípia: Állandóan pörögnek, a végletekig, az önpusztítás határáig. Miért nem tudnak egyszerűen csak lenyugodni?

A forrása: Az élet, a halál és a túlvilág a Skorpió terepe, így aztán egész életét azzal tölti, hogy ezek között fickándozik – mások számára talán érthetetlen, értelmetlen módon. A valódi feladat a teljes átalakulás, és mások segítése a transzformációban. Nem szeretik a felületes dolgokat, és ez így van rendjén: intenzitásuk épp az elmélyülést segíti.

Fotó: iStock.com/max-kegfire

Fotó: iStock.com/max-kegfire

Nyilas

A sztereotípia: A kaland a mindene, egyik élményből a másikba ugrik, és ha a terep forróvá válik, ő azonnal lelép.

A forrása: Ő a zodiákus kalandora, tekintsük rá eképpen, és máris megértjük, hogy az ő feladata az, hogy az új, eddig ismeretlen területeken felfedezze és megmutassa. Az utazás a Nyilas számára életforma, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem képesek kötődni: épp csak izgalmassá kell tenni a közös létet.

Bak

A sztereotípia: Kegyetlen törtető, aki bárkin átgázol, hogy célját elérje.

A forrása: Eredetileg a Bak szimbóluma nem a hegyi kecske volt, hanem a tengeri kecske: egy kecske teste és egy hal farka. A víz a tudatosságot és a rejtélyességet szimbolizálja, a vonzalmat a misztikushoz: ennek fényében a Bak többnyire a karrierista álarc mögött mélyen spirituális – legalábbis minden lehetősége megvan arra, hogy azzá váljon.

Vízöntő

A sztereotípia: Hideg, távolságtartó, hiányoznak belőle az emberi érzések, tulajdonképpen emberi számítógépről van szó.

A forrása: A humanitáriusok szimbóluma, sokan mégis úgy tekintenek rá, mint aki kimondottan gyűlöli az embereket. Levegő jegy, vizes elemmel, vagyis életfeladata az, hogy ágas-bogas érzéseit racionalizálja és higgadtan kommunikálja. Lehet ezért haragudni rá?

Halak

A sztereotípia: Ábrándos, valóságtól elrugaszkodott személyiség, nem ritkán mártír.

A forrása: Az ő feladata az, hogy a fantázia a valóság, a tudatalatti és a tudatos, a misztikus és a tényszerű közötti hidat felépítse: érthető, hogy ehhez mélyre kell ásnia… vagyis merülnie. Ha segítünk, hogy megtalálja a helyét a világban – és kiélhesse kreativitását –, csak előnyünk származhat élénk képzelőerejéből, művészi vénájából.