Csillagok

Szépüljünk a Holddal: szépségápolás a Hold állása szerint

Az életvitelünk és szokásaink kialakulása többek között az eddig megélt tapasztalatainkon is múlik. Összekapcsoljuk azokat a bioritmusunkkal, a hónap első napjával vagy a hétvégével – kapaszkodókat keresünk, amik segítségével kialakíthatjuk a saját rendszerünket. Ilyen kapaszkodó lehet a Hold is: a holdállás ugyanis befolyásolhatja egy-egy szépészeti beavatkozás eredményességét, ahogyan köztudott, hogy a fogyókúrára is hatással lehet. Mutatjuk, hogyan szépüljünk a Holddal, vagyis íme néhány szépségápolási tanács a Hold állása szerint.

A szakemberek szerint a Hold gravitációs vonzása az, ami jól ismert és megfigyelhető hatással van a Földre – az óceánokra és a vízfelszínre (ár-apály). S úgy vélik, hogy mivel az ember is jórészt, 60–75 százalékban vízből áll, ezért nem meglepő, hogy a Hold ránk is hatással lehet – ahogyan más élőlényekre is. Ez pedig magában foglalja többek között a szépségápolást, a hajunk és a bőrünk egészségének változását is. Vagyis nem mindegy, hogy az egyes szépészeti beavatkozásokat mikor végezzük – elő a holdnaptárral, és aszerint kérjünk időpontot a fodrásztól, kozmetikustól. Mutatjuk, hogyan szépüljünk a Holddal, vagyis íme néhány szépségápolási tanács a Hold állása szerint.

Fotó: iStock.com/Rachel_Web_Design

Fotó: iStock.com/Rachel_Web_Design

Hajvágás

Ha szeretnénk, hogy fokozottabban, gyorsabban nőjön a hajunk, akkor várjuk meg azt a periódust, amikor a Hold növekszik. A legjobb, ha arra a hétre iktatjuk be, amikor a teliholdhoz közelítünk. Mindenképpen kerüljük nyáron a fogyó hold szakaszát, mert ha ekkor vágatjuk le a hajunkat, nagyon lassan fog nőni (kivéve, ha nem éppen ez a cél). Ha telihold vagy újhold napján vágatunk hajat, úgy vélik, akkor vastagabbak, erősebbek lesznek a hajszálak.

Hajfestés

Ahhoz, hogy a hajfestés minél tovább tartson, érdemes azt a fogyó hold valamelyik napjára időzíteni.

Körömvágás

A gyorsabban növő körmök vágásának a legjobb, ha a fogyó hold idejére tesszük ezt a műveletet. Ha egyéb manikűrt szeretnénk végezni a körmeinken, azt érdemes a teliholdra vagy a közvetlenül utána következő időszakra időzíteni.

Bőr- és hajápolás

Ugyancsak a Hold fogyó fázisára érdemes időzíteni a különböző bőr- és hajápolási tevékenységeket. Ilyenkor a bőr rugalmasabb, és fogékonyabb például a hidratálásra. A különféle kezeléseknek várhatóan jobb lehet az eredményük, ha ilyenkor végezzük vagy végeztetjük el azokat. Ugyanez vonatkozik a hajunkra is: ha ragyogóan fényes hajat szeretnénk, ekkor ápoljuk, gondozzuk a tincseinket.

Fotó: iStock.com/kzenon

Fotó: iStock.com/kzenon

Méregtelenítés

Közvetlenül az újhold előtt van két-három nap, amikor a Hold nem látszik az égen. A szakértők szerint érdemes ezekre a napokra tartogatni a méregtelenítést, valamint mindenféle tisztítókúrát. Ha ezekben a napokban kezdjük, várhatóan hatékonyabbak lesznek.

Szőrtelenítés

Mindenképpen kerüljük a gyantázást és más szőrtelenítő eljárást telihold napján! Ilyenkor, illetve az ezt megelőző napokban vagyunk a legérzékenyebbek, ilyenkor fájhat a legjobban. Időzítsük inkább a fogyó hold idejére, főleg a méregtelenítésnél is említett, úgynevezett „sötéthold-fázis” idején lehet a legalkalmasabb, ilyenkor kevésbé fájhat, és tovább is tarthat, mire újból kinőnek a szőrszálak.

Fogászati ellátás

A szőrtelenítésnél már említettük, hogy mikor vagyunk érzékenyebbek a fájdalomra, és mikor kevésbé. Ezt figyelembe véve érdemes beiktatni az életünkbe a különböző fogászati beavatkozásokat is. A fogyó hold szakaszában a legoptimálisabb, minél közelebb vagyunk ahhoz a bizonyos „sötéthold-fázishoz”, annál jobb. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a fogainkat, azt a telihold időszakában tegyük.