Csillagok

Oldjuk fel, engedjük el a beragadt érzelmeinket

Sokan nem gondolnak arra, hogy a szervezetük reagálhat a különböző érzelmeikre, s ha valami kimondatlan (vagy kimondott) teher nyomja a szívüket és/vagy a lelküket, az az egészségükre is hatással lehet. Izomfájdalmak, fájó ízületek, hasfájás, hajhullás – bármi szóba jöhet, ha a beragadt (negatív) érzelmeinket nem oldjuk fel és nem engedjük el.

Az érzelmek fizikai változásokat okozhatnak a szervezetünkben – sokan nem vesznek erről tudomást, mások pedig, amint fáj valamilyük, vagy az egészségükkel probléma akad, máris a lelki gondok között kutakodnak, és keresik, hogy mi okozhatta a testi problémát. Többek között a szorongás, a depresszió, a hangulatingadozások és a harmónia hiánya is okozhatja ezeket a fizikai problémákat – a szakemberek szerint ugyanis sok embernél a feldolgozatlan, zavaros lelki problémák okozzák a betegségeket.

A feldolgozatlan érzelmek, sérelmek beragadhatnak, ezek pedig befolyásolhatják egy ember egészségét, a szervezete működését – írja egyik könyvében dr. Candace B. Pert is. A szakember szerint többek között ezért is fontos, hogy ezeket az érzelmi blokkokat megtaláljuk, feloldjuk és elengedjük. Hiszen ha az energia szabadon áramolhat a testünkben, az segítheti a megújulást vagy a gyógyulásunkat, míg ha érzelmi blokkok állják az útját, az energia nem tud szabadon áramlani, elakad – ezáltal megakadályozzák a megújulást, a gyógyulást, sőt betegségek alakulhatnak ki bennünk.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Miért ragadhatnak be az érzelmeink?

  • Mert úgy teszünk, mintha azok nem is lennének.
  • Mert nem fogadjuk el az érzelmeinket, nem merünk úgy érezni, és nem fogadjuk el, hogy mi történik, ha engedünk ezeknek az érzéseinknek.
  • Mert megzavarja a lelkünket és a gondolkodásunkat a közösségi média, a tévé, a rádió, a filmek, az alkohol, az ételek stb.
  • Mert a mindennapok során folyamatosan eltereljük a figyelmünket arról, hogy mi is zajlik a lelkünkben, a testünkben, hogy mit érzünk, és főként, hogy mi okozhatja mindazt.

Fel lehet oldani az elakadt érzelmeket

Az emberek gyakran inkább nem szembesülnek az érzéseikkel, mert attól tartanak, hogy az kellemetlen lesz, félnek rosszat érezni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy úgy gondoljuk: a depresszió, a harag, a szorongás stb. mind azt jelenti, hogy valami nincs rendben az életünkben. A szakember szerint azonban a valóságban éppen ezeknek az érzelmeknek az elhazudása nagyobb problémát okozhat az életünkben, mint felvállani a negatív érzelmeinket.

Fotó: iStock.com/supershabashnyi

Fotó: iStock.com/supershabashnyi

A következő alkalommal tehát, amikor úgy érezzük, egy rossz/negatív érzés kerít bennünket hatalmába, a szakember szerint a legjobb, ha ezt elfogadjuk. És tudjuk, hogy nincs ezzel semmi baj. Nevezzük meg pontosan, mit érzünk, és figyeljük meg, pontosan mi is történik bennünk. Ez a higgadt hozzáállás biológiailag megnyugtatja az idegrendszert, vagyis lehiggadhatunk tőle. Amikor felismerünk, elfogadunk és megnevezünk egy érzelmet, azzal elérhetjük azt, hogy ahogy jött, már el is menjen – gyorsabban elmúlik, gyorsabban tudjuk elengedni.

Nem olyan nehéz, mint hisszük, de ha komolyabban szeretnénk foglalkozni ezzel, és elsajátítani, hogyan is kell az érzelmeket feloldani, elengedni a hétköznapokban, keressünk fel egy szakembert, aki talán abban is tud segíteni nekünk, hogy az életünk során beragadt, blokkolódott érzelmeinket is feloldjuk. Persze ahogy a legtöbb tanulási és/vagy gyógyulási folyamatot, úgy ezt sem szabad siettetni, de ha tudatosabban állunk egy-egy olyan helyzet elé, amikor negatív érzésekkel találjuk szemben magunkat, azzal valószínűleg már segítettünk önmagunkon – többet, mint gondolnánk.