Csillagok

Lelki méregtelenítésre is szükségünk van olykor

Nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is kell olykor a méregtelenítés. Itt a tavasz – keresve sem találnánk jobb alkalmat arra, hogy megszabaduljunk a felesleges negatív gondolatoktól, rossz szokásainktól és a felgyülemlett feszültségtől.

Agyunk, lelkünk, de olykor testünk is jelzi, mikor van itt az ideje kipucolni mindent, méregteleníti. Akinek sikerül véghezvinni, annak gyakran kellemetlen testi tünetei is, amelynek eredetét nem tudta kideríteni, megszűnnek egy csapásra.

Amikor magába szippant a sötétség

Mindenki életében van az a pont, amikor azt érzi, minden úgy rossz, ahogy van, értelmetlen, céltalan és vele csak rossz dolgok történnek. Feltehetően ez az a pillanat, amikor meg kellene állni, és elgondolkozni, mielőtt még végképp kicsúszik az irányítás a kezeink közül,  valami visszafordíthatatlan dolog történne, vagy olyat tennénk, amit később megbánunk.

Beszéd közben figyelmetlenek vagyunk

Ha azt vesszük észre magunkon, hogy beszélgetés közben elkalandozunk, nem tudunk befejezni egy mondatot, mert a közepén már nem emlékszünk az elejére, ha ránk szólnak a beszélgetőpartnerek, mert nem értenek minket, akkor ez annak a jele is lehet, hogy a lelkünk elfáradt, pihenésre van szüksége, esetleg megszabadulna a felgyülemlett méregtől.

Fotó: iStock.com/mihtiander

Fotó: iStock.com/mihtiander

Szokatlan magány

Ha barátaink már nem közelednek felénk szívesen, visszamondják a közös programokat, nem reagálnak a megkereséseinkre, akkor ez is egy intő jel: elképzelhető, hogy már nem olyan kellemes a közelünkben lenni, mert megkeserítjük mások boldog perceit.

Testi tünetek

Gyakran nem tulajdonítunk nekik túl nagy jelentőséget, de testi tünetek formájában is jelentkezhetnek lelki bajaink: ilyen lehet a túl gyakori fejfájás, emésztési gondok, hasfájás, pattanások, de akár kiütések is.  Cselekedjünk, amíg még visszafordítható a folyamat.

Így méregtelenítsünk

A módszerre persze elsősorban mindenkinek saját magának kell rájönnie, hiszen nagyrészt habitusunktól függ, mi az a tevékenység, ami képes kipucolni belőlünk a lelki salakot. Van, akinek magányra van szüksége, de akad, aki inkább családja, barátai körében tud regenerálódni. Azzal biztosan nem lövünk nagyon mellé, ha lehetőségünk van rá, és elutazunk egy kis időre, egyedül. A magány a legtöbb emberre, főleg azokra, akik pörgős életet élnek, rendkívül jó hatással van. Pár nap közel a természethez vagy egy idegen nagyvárosban képes helyrebillenteni a kizökkent lelkeket. A lényeg, hogy adjunk magunknak teret. Nem is a gondolatokra kell ilyenkor koncentrálni, nem a megoldást kell keresni a világ vagy életünk legégetőbb problémáira, hanem üríteni kell, elengedni és megszabadulni a rossz energiáktól, az ártó erőktől. És ez persze ugyanúgy munka, mint a testi méregtelenítés, ugyanúgy odafigyelést igényel, de megéri, hiszen ha minden jól megy, megtisztulhatunk.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

De nem csak testben, lélekben is lehet utazni. Egy igazán jó könyv sokat segíthet, messze vihet bennünket, eltávolodhatunk a hétköznapi problémáinktól, amelyek csak lehúznak minket egyre mélyebbre és mélyebbre.

Sokan a sportra esküsznek, hiszen amikor testünk működésére koncentrálunk, amikor izmainkat erőltetjük, akkor lelkünk szabad, nem figyelünk rá olyan szorosan, gyógyulhat zavartalanul. És ugyanilyen hatásos lehet a hasonló elveken működő pár órás kikapcsolódás is, legyen az egy forró fürdő, egy kényeztető masszázs, esetleg szauna. Ilyenkor azonban érdemes tudatosan a testünkre koncentrálni és ha nem tudjuk leállítani cikázó, kellemetlen gondolatainkat, akkor mantrázzunk, koncentráljunk semleges, ám kellemes dolgokra, utazzunk fejben.