Csillagok

A világ legbefolyásosabb emberei mégsem különböznek tőlünk annyira

Az igazán eredeti gondolkodók, azok az emberek, akikre felnéz a világ, akik olyan dolgot tesznek, találnak ki, mely milliók életét változtatja meg, teszi jobbá, ugyanolyan esendők, mint akárki más.

Adam Grant amerikai pszichológus, bestselleríró és a Pennsylvaniai Egyetem tanára egy nem régi TED-előadásában nagyon érdekes témát feszeget, méghozzá azt, hogy mégis miről tudjuk felismerni az igazán eredeti gondolkodókat. Elméletét főként személyes tapasztalatai mentén állította fel, persze szigorúan tudományos alapokon. A szervezetpszichológia, Adam szakterülete egy nagyon érdekes tudományág, ugyanis az ember csoportban való viselkedését vizsgálja. Ez a csoport jellemzően a munkahely, de lehet egy baráti, családi közösség, vagy csak egy sima hosszú sor a postán is. Az emberi aktivitást vizsgálja a különböző szituációkban.

Első és legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy az eredeti gondolkodók olyan nonkonformisták, akiknek innovatív ötleteik vannak, olykor a kelleténél több is, de mégsem félnek az ötlet nyomába eredni, azaz elindulni a megvalósítás útján. Ők azok, akik nem félnek, sem az újtól, sem attól, hogy megmutassák magukat és tervüket a nagyvilágnak. De ez még nem minden, hiszen Adamet közelebbről is érdekelték ezek az izgalmas emberek, s bizony azt találta, nem feltétlenül csak móka és kacagás velük az élet, számos kifejezetten idegesítő szokással rendelkeznek.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Halogatók

Biztos ismerünk legalább egy tipikus halogatót, aki mindig mindent az utolsó pillanatra hagy (rosszabb esetben az utolsó utáni pillanat után 3 héttel készül el vele). Nos, van rá némi esély, hogy az illető egy kifejezetten eredeti személyiség nagy ötletekkel, hiszen rájuk is jellemző ez az idegesítő tulajdonság. Sokaknak ugyanis akkor támad a legjobb ötletük, amikor halogatnak – hiszen a probléma nyilván ott motoszkál valahol a fejükben, rágódnak rajta akár tudat alatt is, és így könnyen megszülethetnek az igazán eredeti gondolatok. Akik olyan hevesen szorongnak, hogy azonnal beleugranak az előttük álló feladatba, azok kevésbé kreatívak, hiszen egyszerűen nincs rá idejük. Adam azt is kiderítette, hogy a történelemben sok eredeti figura szintén hajlott a halogatásra: Leonardo da Vinci például 16 évig festette a Mona Lisát, s közben rengeteget tanult a perspektíváról – ami meg is látszik a képen. „A halogatás fogyatékosság, ha a hatékonyság oldaláról nézzük, de előny, ha a kreativitás felől” – hangzik el az előadásban.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Kétely

A másik furcsa tulajdonság, ami jellemzi őket, bármily meglepő is, az a kétkedés. Kétkednek önmagukban, az ötletben, hogy elég jó-e, éppen ezért százszor és ezerszer átrágják magukat minden egyes részleten, pótterveket készítenek. Magabiztosnak tűnhetnek ugyan, de a felszín alatt ott a félelem. Félnek a kudarctól, de attól talán még jobban, hogy ne is próbálkozzanak, s esetleg elszalasszanak egy kiváló lehetőséget arra, hogy valami nagyszerűt alkossanak. Ne felejtsük el, hogy hosszú távon sosem azt bánjuk meg, amit megtettünk, hanem azt, amit elszalasztottunk.

Ötlet

Nem minden ötlet világmegváltó, sőt. Annak, akinek a fejéből a legjobb ötletek kipattantak, biztosan ezernyi azt megelőző halálra ítélt próbálkozása volt már. „Minden területen azok a legeredetibbek, akik a legtöbbet hibáztak.” És ne gondoljuk, hogy nekik a kudarc és esetlegesen a bukás nem fáj ugyanúgy, mint bárki másnak. Egyszerűen csak képesek felállni a padlóról egy rövid idő múlva, s újra nekimenni, megpróbálni. Ha eredetik akarunk lenni, próbálkoznunk kell, méghozzá rengeteget.