Csillagok

Emlékezni akarunk az álmainkra? Szedjünk B6-vitamint!

Ausztrál kutatók kiderítették, hogy nagyobb eséllyel emlékezhetünk az álmainkra, ha B6-vitamint szedünk. Egyelőre nem tudni, pontosan miért hat így a vitamin a szervezetünkre, de annyi biztos: a kísérletben résztvevők pontosabban tudtak visszaemlékezni az álmaikra, és hosszabb ideig maradtak meg a részletek is, ha B6-vitamint szedtek.

Némileg genetikán és élethelyzeten is múlik, hogy mennyire tudunk emlékezni az álmainkra – ha nem rémálmokról van szó, azért nem is rossz visszaidézni őket a nap folyamán. Nagyon sokan törekszenek a tudatos álmodásra is, amelyben tudatosan irányíthatjuk, mit csinálunk az álmunkban. A baj csak az, hogy eddig fogalmunk sem volt, tudunk-e változtatni például azon, mennyire és meddig emlékszünk az éjszakai kalandjainkra – egy friss kutatás most kimutatta, hogy B6-vitamin szedésével képesek vagyunk befolyásolni a dolgot.

Az Adelaide-i Egyetem kutatásában nagyjából százan vettek részt, egyik részük placebót kapott, másik részük pedig B6-vitamint. Az alanyoknak be kellett számolniuk arról, mennyire emlékeztek reggel az álmaikra, és mennyire maradtak meg a részletek később a nap folyamán is. Előzetesen készült egy felmérés, amelyben meg kellett adniuk, hogy általában mennyire emlékeznek arra, mit álmodtak, hogy összevethető legyen az eredmény.

Fotó: iStock.com/different_nata

Fotó: iStock.com/different_nata

Kiderült, hogy azok, akik B6-vitamint szedtek, sokkal inkább emlékeztek az álmaikra, mint azok, akik a placebót kapták. Azt is jelentették, hogy nemcsak reggel voltak élénkebbek az emlékeik, hanem sokkal tovább is megmaradtak az álmaik részletei, mint azoknak, akik nem szedtek vitamint.

Mivel a B6-vitaminnak egyébként is vannak pozitív hatásai, és nem csak az álmainkra emlékszünk jobban tőle, melegen tudjuk ajánlani, hogy szedjük – már ha szeretnénk emlékezni arra, éjszaka mit álmodtunk.