Csillagok

Ma van Szent György ünnepe, a valódi tavasz kezdete

Bár az időjáráson nem látszik, hiszen jó néhány napja inkább nyár van, mint áprilisi időjárás, a néphagyomány szerint mégis ma van a valódi tavasz kezdete. A mai napon van ugyanis Szent György ünnepe, amelyhez a mindenki által ismert, talán egyik leghíresebb magyar népdal is kapcsolódik: a Süss fel nap.

„Süss föl nap,

Szent György nap!

Kert alatt a kislibáim

Megfagynak.

Terítsd le a köpönyeged,

Adjon isten jó meleget!”

Így hangzik a népszerű Süss fel nap című gyerekmondóka eredeti szövege, amely Szent György ünnepéhez köthető, amely nagyon régre nyúlik vissza. Már az ókori rómaiak is különleges napnak tartották április 24-ét, és a hozzá kapcsolódó szokások évezredeken keresztül fennmaradtak a néphagyományban. A pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot is mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban – írja a Magyar Elektronikus Könyvtár.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

A kereszténység sárkányölő Szent Györgyhöz kötötte ezt a napot, a néphiedelem és a népszokások azonban továbbra is inkább az ókori szokásokhoz köthetők. Itthon a hagyomány szerint ezen a napon hajtották ki először a mezőre az állatokat, méghozzá nyírfa- vagy rózsafaággal, hogy a rontásokat elzavarják róluk. Főleg az istállót védték a gazdák ilyenkor különböző, a néphiedelemhez köthető rontáselhárító módszerekkel, de a házat és a családot is a népszokások szerinti rontásűzés alá vetették. Az, hogy ez hogyan történt, területenként változott.

Szent György egyébként a katonák és földművelők védőszentje, kis-ázsiai keresztény katona és vértanú volt. Egyike a tizennégy segítőszentnek. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.