Csillagok

Avokádómagoktól színes sál – Selymet festettünk

Vannak emberek, akik nem addig tartanak, amíg a testük, a bőrük határolja őket, hanem, meghazudtolva a fizika törvényeit, sokkal tovább érnek, mint ameddig látszólag kiterjednek. Ők azok, akik hatnak, s ezáltal szemléletet formálnak akár a világ legegyszerűbb módszereivel: egy marék zölddel, mely a kezükben színné, életté változik.

Egy szép csütörtöki délutánon érkeztünk meg Szakács Niki „boszorkánykonyhájába”, oda, ahol a varázslat történik. Gyógytea illata fogad minket, kint már torkaszakadtából süt a nap, tavasz van, mégis jólesik a léleknek a meleg illat, pedig csak avokádómagok rotyognak a tűzhelyen. Nikit különleges aura lengi körül, nyugodt, határozott, magabiztos, az a fajta jelenség, aki mellett megnyugszik, lelassul az ember, akinek a közelében másképp múlik az idő. Az egész csütörtöki napom egy hatalmas nagy rohanás volt, ám a kis műhelyben töltött másfél óra hatékonyabban töltött fel energiával, mint az az összesen négy csésze kávé, amit aznap megittam.

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
Szakács Niki – textilfestő

Nikiből árad az ősi energia (egyszerűen nem találok jobb szót rá), vele olyan beszélgetni, mintha egy láthatatlan kéz közben simogatna is. De nemcsak belőle, hanem a tárgyaiból is, amiket használ: egy öreg gyógyszeres szekrény, régi üvegcsék, lombikok és keverőtálak. Itt semmi sem új, minden egyes tárgynak és eszköznek története van. Niki fest, méghozzá természetes anyagokat, selymet, gyapjút, kendert és lent.

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
A barátok által gyűjtött bársonyvirág

Textiltervezőként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, és azt is tanítja félállásban egy művészeti gimnáziumban. Emellett minden szabad percében a textileknek, természetes színezékeknek él. „Azért is szeretek növényekkel, pláne gyógynövényekkel dolgozni, festeni, mert úgy érzem, már munka közben a belélegzett aromaanyagok is jó hatással vannak rám, aztán pedig a ruhadarab viselése közben sem szívódnak fel a bőrömön keresztül az erős festékekkel színezett ruhákból a kemikáliák.” Megtudjuk, hogy gyakorlatilag minden fest, ami a természetben nő, csak nem egyforma a kinyert szín intenzitása és tartóssága. Sokan gondolják például, hogy a cékla jó festőnövény, valójában azonban egyáltalán nem tartós a létrehozott festék. Az az élénk szín, ami a kezünkön megtapad, nem rögzíthető a textilben.

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
Növényekkel színezett gyapjúfonalak

Aki növénnyel szeretne festeni, annak először is gondosan össze kell gyűjtenie a hozzávalókat a természetben. Ez már önmagában is csodálatos dolog: nemcsak céltalanul lézengünk erdőn-mezőn, nemcsak nézzük, hanem látjuk is a környezetünket. Ha már rutinosak vagyunk, mint Niki, akkor természetesen megvannak már a bejáratott helyeink, pontosan tudjuk, mit keresünk. Ehhez azonban évek, évtizedek tapasztalata szükséges.

Az összegyűjtött növényeket aztán érdemes vízzel együtt melegíteni, így készül a festőlé, amiben hosszabb-rövidebb ideig fürdik az anyag, fonál. Előtte speciális páclébe kell mártani az alapanyagot, hogy tartós legyen a szín, és ne kopjon ki az első mosás után.

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
Avokádómagból készül a festőlé

Rendszeresen tartasz workshopokat is, ha jól tudom.

Igen, mert szeretném, ha minél több ember megismerné, megtanulná ezeket a környezettudatos technikákat. Nem is feltétlenül mindenki az itt megszerezhető tudásért jön el hozzám, persze van, akinek nagyon szorosan kapcsolódik a szakmájához, de az a tapasztalatom, hogy sokan inkább csak azért jönnek, hogy eltöltsenek egy kellemes napot, nyugodt környezetben, hasonló érdeklődési körű emberekkel. A ’lassú’ élményért jönnek. Én pedig imádom csinálni, továbbadni a tudásomat, és azokat a tapasztalatokat, amiket összegyűjtöttem az évek során, akár más mesterektől, például Kemendi Ágnestől.”

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
A selyem nagyon jól felszívja a növényi színeket, mint a zöld, varjútövis benge bogyójából készült festékét

A természetes anyagokkal való festésnél az idővel nem tudunk takarékoskodni. A megfelelő főzet elkészítése olykor órákba telik, attól is függ az árnyalat, amelyet a végén az anyag kap, hogy mennyi időt töltött a folyadékban. És persze az esetlegességgel is számolni kell, szinte lehetetlen kétszer ugyanazt a színt előcsalogatni a növényből, belevarázsolni a szálakba. Ez főleg akkor tud kihívás lenni, ha az ember megrendelésre dolgozik – mint megtudtuk.

Beszélgetés közben neki is állunk Nikivel és Dórival, a fotóssal közösen megfesteni a selymet az avokádómag levével. A végeredmény varázslatos.

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
A kész selyemkendő, finom lazacszín-ezüstszürke színátmenettel

De ne csak egy színben gondolkodjunk, hanem ezernyi, milliónyi színes mintában: egy különleges gőzöléses technikával növények, virágok, szirmok és levelek mintázatát is lehet rögzíteni az anyagon és tartóssá tenni. Persze sosem lesz kétszer ugyanolyan a végeredmény, mint a tömeggyártás esetében, de hát ez esetben nem is az lenne a cél.

Tradicionális technikának köszönhetően fenntartható módon kerülnek a színek az anyagra, melyek nem egy szezonra, de még csak nem is egy évre szólnak csupán, hanem feltehetően hosszú-hosszú ideig szolgálnak, ölelnek, szeretnek majd minket.

Fotó: Kukta Dóra

Fotó: Kukta Dóra
A riport szerzője gyógynövényekkel töltött selyem relaxszemmaszkban

Sok minden készül itt, színes fonal, mintás anyag, amiből aztán kendő, blúz, táska. Talán túl érzelmesen hangzik, de teljesen más érzés egy ilyen sállal körbetekerni a nyakamat, valahogy belekerül az anyagba a növény, a természet, és persze Niki is. Bizsergető érzés. Kedvencem mégis a különleges gyógynövényekkel megtöltött, növényi festett selyemből készült szemmaszk, mely nyugtató, relaxáló, alvássegítő tulajdonságokkal rendelkezik.