Csillagok

Így fejleszthetjük az önismeretünket 9 egyszerű lépésben

Az önismeretünk fejlesztése lehetővé teheti a számunkra, hogy megértsük, miért cselekszünk, miért gondolkodunk a mindennapok folyamán úgy, ahogy. Megtudhatjuk, hogy milyen motivációkkal rendelkezünk, mit szeretnénk elérni az életünk során, hogy mi mindenre vágyunk és miért. Az egyik legnagyobb utazás önmagunk megismerése onnan, hogy elkezdünk őszinték lenni saját magunkkal egészen odáig, amíg meg nem tapasztaljuk az életünkben a teljes elfogadást és nyugalmat. Ehhez mutatunk egy kis segítséget: így fejleszthetjük az önismeretünket 9 egyszerű lépésben.

Ha nem ismerjük eléggé önmagunkat, az jócskán megnehezítheti az életünket, a mindennapjainkat. Többek között azért, mert így valószínűleg például a saját határainkat sem ismerjük eléggé, ahogyan olyan dolgokat erőltethetnek ránk mások, amiket mi nem szeretünk, nem akarunk, és így nem tesznek bennünket boldoggá – mégis megtesszük, mert valahogy mégsem tudatosul mindez bennünk. Az önismeret némi megoldást kínálhat, hogy megkönnyítsük önmagunk számára az életünket, hogy megtaláljuk a bölcsesség, a boldogság felé vezető utat. Merthogy mi magunk vagyunk felelősek önmagunkért, a saját jólétünkért, a saját sorsunkért. Ehhez mutatunk egy kis segítséget: így fejleszthetjük az önismeretünket 9 egyszerű lépésben.

Fotó: iStock.com/francescoch

Fotó: iStock.com/francescoch

Fedezzük fel önmagunkat

Írjunk naplót: tartsunk magunknál vagy az ágyunk mellett mindig egy jegyzetfüzetet vagy naplót, amibe lejegyezhetjük, hogy mit érzünk vagy éreztünk napközben – mikor és miért. Ha nem is írunk bele minden nap, vezessük rendszeresen több hónapon keresztül. Majd olvassuk el az elejétől a végéig, és csodálkozzunk rá arra a személyre, aki mindazt leírta, mert azok mi vagyunk.

Írjuk le a sikereinket: minden egyes győzelmet jegyezzünk fel magunkról egészen gyerekkorunktól kezdve a jelenig. Minden kerüljön fel a listára, ami jó az életünkben, ami sikert jelentett a számunkra – és idézzük is fel ezeket a csodálatos pillanatokat.

Írjuk le, hogy mi mindenben vagyunk jók: eleinte talán azt gondoljuk, hogy „nem lesz valami hosszú ez a lista”, de ahogy elkezdjük, meglátjuk, hogy mennyi minden eszünkbe jut, amihez tehetségünk van, amit jól csinálunk, amiben jók vagyunk.

A belső tudás átadása

Értsük meg az összefüggést az önismeret és az önbizalom között: minél többet tudunk önmagunkról, annál világosabbá válhat az életünk számos területének alakulása. Hogy miért olyan emberek vesznek bennünket körül, amilyenek, vagy hogy miért tartunk ott a karrierünkben, ahol éppen tartunk. Ez egy folyamatos felfedezés, önmagunk felfedezése. És minél jobban ismerjük magunkat, annál inkább magabiztosabbak lehetünk.

Bíráljuk önmagunkat: mások megítélését talán nagyon is jól tudjuk, de vajon hányszor álltunk a tükör elé és bíráltuk saját magunkat? Vegyük végig a belső tulajdonságainkat és jól rágjuk meg, gondoljuk végig, hogy jó-e, hogy olyanok vagyunk, vagy esetleg változtatnunk kellene rajta. Persze ez (is) csak akkor működik, ha őszinték vagyunk önmagunkkal, és nem félünk kimondani, ha valamit rosszul csinálunk.

Beszéljünk önmagunkhoz: talán egy kicsit furcsán hangzik, de az egyik legjobb módszer lehet, hogy megismerjük önmagunkat. Beszéljünk meg önmagunkkal például bármilyen kérdést, ami esetleg feszültséget okoz bennünk. Vitassuk meg önmagunkkal, és azokat a megoldásokat is elemezzük, amelyekre így jutottunk.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Maradjunk taníthatók: az újbóli tanulás talán az egyik legfontosabb út ahhoz, hogy elérjük a nyugalmat, a bölcsességet és a boldogságot. Legyünk nyitottak az új dolgokra, amelyek segíthetnek még közelebb kerülni önmagunk megismeréséhez.

Állítsunk rangsort az életünkben: ne mondjunk mindig, mindenkinek igent mindenre, foglalkozzunk saját magunkkal, azokkal a dolgokkal, amelyektől jól érezzük magunkat. És ha nem fér bele az időnkbe, ne vállajunk el egy munkát vagy szívességet. Csak így lehetünk elég erősek és bátrak ahhoz, hogy másoknak is tudjunk valós segítséget nyújtani.

Ajándékozzuk meg önmagunkat: töltsünk minőségi énidőt önmagunkkal. Az élet nemcsak a munkáról, a feladatokról és a kötelességekről szól. Merjük jól érezni önmagunkat, erre is mindenkinek szüksége van. Szórakozzunk, engedjük ki a gőzt, és hozzuk ki a pillanatból mindig a legtöbbet.

A témával Használati útmutató önmagunkhoz címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Király Gábor, Diószegi Ádám és Limpár Imre, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.