Csillagok

Meghalt Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja az MTI tájékoztatása szerint.

Stephen William Hawking Oxfordban született 1942. január 8-án. Világhírű, vezető angol elméleti fizikus volt, aki nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által vált ismertté, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint például Albert Einstein – olvasható róla a Wikipédián.

Stephen Hawking munkásságának célja röviden: az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése az attól markánsan eltérő szabályokkal működő részecskefizikával. Ha ezt a két területet sikerülne egy közös elmélettel összevonni, az lehetne a „mindenség elmélete”.

Stephen Hawking a súlytalanság állapotában. Fotó: EPA/ZERO GRAVITY CORPORATION HANDOUT

Tudományos munkája természetesen ennél összetettebb, és több jelentős fordulat is volt életpályáján.

Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást állapítottak meg, amelynek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak. Ritka, hogy ezzel a betegséggel valaki 10 évnél tovább éljen. Hawking azonban több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikereihez. Úgy nyilatkozott, hogy korábban unalmasnak találta a napjait, de a diagnózis után érezte, vannak dolgok, amikért érdemes élnie. Humorát se veszítette el a betegsége alatt. Arra a triviális kérdésre, hogy „ön Stephen Hawking?” rendszeresen a „nem, de gyakran összekevernek vele” választ adta. Egy másik nyilatkozatában azt mondta, hogy az egyik legnagyobb rejtélynek a nőket tartja. Érti az univerzumot, de a nőket nem.

epa06602157 (FILE) - British scientist Stephen Hawking (L) addresses the media while a picture of the cosmos is shown on a video screen during a press conference on top of One World Trade Center in New York, 12 April 2016 (reissued 14 March 2018). British renowned physicist Stephen Hawking has died on early morning of 14 March 2018 at the age of 76, his family announced.  EPA/JASON SZENES

Stephen Hawking New Yorkban 2006. április 12-én. Fotó: EPA/JASON SZENES

Habár állapota ellenére magas kort ért meg, a mozgás- és beszédképessége hamar gyengülni kezdett. Kezdetben bottal járt, de 1969 óta tolószékbe kényszerült. Folyamatos állapotromlása miatt 1974-ben már képtelen volt önállóan enni. Kezdetben az egyetemi tanítványok voltak segítségére, majd 1980-tól részidőben hivatalos ápolók is segítették, 1985-ös műtétje óta teljes egészében ápolói segítséggel élt.

1985-ben tüdőgyulladást kapott, és a szövődmények miatt életveszélyes állapotba került, szervezete összeomlott. Annak érdekében, hogy megmentsék, Hawkingon gégemetszést hajtottak végre, aminek következtében végleg elveszítette maradék beszédképességét. Ezután nehéz időszak következett. Kommunikálásra egy olyan kártyát tartottak Hawking elé, amin az ábécé betűi voltak, majd egy segítő végigmutatott a betűkön, Hawking pedig a szemöldökével jelezte, ha a megfelelő betűhöz értek. Egyik tanítványa és segítője, Brian Whitt talált egy lehetőséget, ami megoldást jelenthetett a problémára, így ettől kezdve gépek segítségével kommunikált.

Ammar Al-Chalabi, a londoni King’s College kutatóközpontjának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy nem ismernek senkit se, aki ALS-sel ilyen sokáig élt volna, ezért vizsgálják Hawking DNS-ét. Hawking egészségét gondosan felügyelték egészen a haláláig.

Cikkünk folyamatosan bővül.