Egészség

Nagy terhelést jelent a szervezetnek a gyors időjárás-változás

A hullámvasút jellegű időjárás nagy terhelést jelent az emberi szervezetnek, különösen az erre érzékenyeknek – mondta Pintér Ferenc orvos meteorológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A Meteo Klinika vezetője kifejtette: enyhe volt a tél, majd nemrég még –20–25 Celsius-fokos hajnalok voltak. Most többfelé +20 fok felett alakultak a maximumok. A jelenlegi számítások szerint a hétvégétől ismét hidegebb várható, –5 foknál is hidegebb lehet. Pintér Ferenc elmondta: sokan érzékenyek az időjárás-változásra, az egyik leggyakoribb tünete ennek a fejfájás.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Kitért arra is, hogy tavaszi fáradtság igenis létezik; télen kiürülnek a vitamin- és ásványianyag-raktáraink, sokan túl vannak egy megfázáson, influenzán, továbbá a fényhiány miatt tél végére legyengül az immunrendszer. Ilyenkor hasznosak a különböző vitaminkészítmények, étrend-kiegészítők, de még fontosabb az étrendváltás: a kalóriadúsabb táplálkozásról át kell térni a sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrendre – emelte ki az M1 műsorában Pintér Ferenc az MTI tájékoztatása szerint.

Várható időjárás kedd estig

Kezdetben még elszórtan valószínű zápor, főként keleten zivatar, majd keleten is feloszlanak a felhők. Ugyanakkor éjszaka nyugat felől ismét megnövekszik, majd kedden napközben felszakadozik, csökken a felhőzet, és kedden is a legtöbb helyen kisüt a nap. Éjszaka a Dunántúlon, kedden elszórtan lehet eső, zápor. A kezdetben erős, a Dunántúlon helyenként viharos délnyugati szél estére mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 15 fok közelében, 11 és 17 fok között valószínű.