Csillagok

A békés elengedés 5 lépése

Sokszor hallani, hogy engedjük el a múltat, és az életünk boldogabb lesz – de könnyű ezt mondani! Akit ért már nagy csalódás, fájdalom, az pontosan tudja, hogy ez a legnehezebb dolgok egyike. Nem megy egyik napról a másikra, azonban érdemes már ma elkezdenünk.

Ha véget ért a párkapcsolatunk, nem könnyű hinnünk benne, hogy valaha túl tudunk lenni rajta és beforradnak a sebek – pedig bármilyen közhelyesen is hangzik, idővel minden jobb lesz. Fontos azonban elengednünk a haragot és az önmarcangolást, hogy újra képesek legyünk teljes szívünkkel szeretni. Az alábbi 5 lépés segíthet ebben.

A legfontosabb lépés: elfogadás

Ez a legnehezebb, ugyanakkor legfontosabb lépés – ha nem fogadjuk el a tényt, hogy véget ért a kapcsolat, nem tudjuk elkezdeni a feldolgozás és továbblépés folyamatát. Természetesen időre van szükségünk ahhoz, hogy felülkerekedjünk a fájdalmunkon és megértsük a saját érzéseinket, de mindenekelőtt az elfogadás a feladatunk. A mindfulness alapú meditáció segíthet kiüríteni elménket annyira, hogy képesek legyünk tiszta fejjel átgondolni a dolgot.

Fotó: iStock.com/globalmoments

Fotó: iStock.com/globalmoments

Éljük meg a fájdalmat

A szakítást is gyászfolyamat követi, amit meg kell élnünk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Ne sürgessük a dolgot, ne akarjunk minél előbb túl lenni rajta, és ne tereljük el róla a figyelmünket minden erőnkkel. Éljük át, sírjunk, ha jólesik, ne fojtsuk el magunkban. Ha érzékenyebb típusok vagyunk, érdemes valakire támaszkodnunk ebben az időszakban, legyen az egy igaz barát vagy akár egy szakember.

Ismerjük fel, miért nem működött a kapcsolat

Ha túl vagyunk az előző két fázison, már tisztábban láthatjuk, mi nem működött kettőnk között. Lehet, hogy rájövünk, valójában több intő jel is volt előttünk, csak nem akartuk észrevenni őket. Talán az egyikünk passzív-agresszív, önző, társfüggő volt, ami lehetetlenné tette a boldogságot. De az is lehet, hogy már az elejétől voltak arra utaló jelek, hogy teljesen máshogy képzeljük el a jövőt, mégis benne maradtunk a kapcsolatban. Bárhogy is legyen, mindig emlékeztessük magunkat arra, hogy a befejezés egyben valami újnak és izgalmasnak a kezdete lehet.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Szeressünk bele újra az életünkbe

Keressük a családtagok, barátok társaságát, és térjünk vissza az olyan hobbikhoz, amikben mindig örömünket leltük. Csoportosítsuk át az energiáinkat! Előfordulhat, hogy annyira beleadtuk magunkat testestül-lelkestül a kapcsolatba, hogy semmi másra nem maradt erőnk azon kívül. Hirtelen újra kettesben leszünk önmagunkkal, és ez ijesztő lehet, ugyanakkor számtalan új lehetőséget nyit előttünk. Írjunk egy listát a vágyainkról és céljainkról, majd tervezzük meg a megvalósulásukhoz vezető út lépéseit. Ezzel kapaszkodót adhatunk magunknak ebben az elveszettségben, és új irányt jelölhetünk ki az életünknek. Legyünk azok, akik mindig is lenni szerettünk volna! Írjunk listát arról is, hogy miért vagyunk büszkék magunkra, és mindig vegyük elő, amikor borús a hangulatunk. Fontos, hogy újra visszataláljunk önmagunkhoz.

Emlékezzünk rá, hogy nem mindig egyetlen szerelem adatik meg az életben

Minden kapcsolatnak az életünkben célja van, és lehet, hogy valakit azért sodor elénk a sors, hogy tanuljunk tőle. Persze ezt olykor csak évek távlatából ismerjük fel. Talán még mindig szeretjük az adott személyt, de hinnünk kell benne, hogy jön majd valaki, akit legalább ennyire képesek leszünk szeretni, és akivel nem követjük el újra ugyanazokat a hibákat. Legyünk türelmesek, fogadjuk el, hogy minden okkal történik, és ne féljünk újra megnyitni a szívünket valaki előtt.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő, Elengedni és továbblépni című adása. A stúdióban beszélget Fejős Éva, Polyák Lilla, dr. Almási Kitti és meglepetés-férfivendégünk. 

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.