Csillagok

Utánképzés ittas vezetőknek – gyomor-keserű komédia a Magyar Színházban

A Magyar Színház március 23-án debütáló darabja egyszerre hihetetlenül szórakoztató és elgondolkodtató – abban a két korty ital közötti szünetben, amit úgy hívnak: az Élet.

Mai, már-már hétköznapi történet olyan emberekről, akiket mindannyian ismerünk. Némelykor mi magunk is ilyen ember vagyunk, bár szeretjük azt hinni, hogy inkább az olyan, aki mellettünk lakik vagy mellettünk ül a színházban. Végtelenül mulatságos, ha nem hangozna olyan izésen, azt is mondhatná bárki, hogy ez egy bohózat. De nem az. Keserű komédia, amit végig lehet nevetni és annyi benne a keserű csak, hogy ez tényleg van. Van ilyen férfi, van ilyen nő, van ilyen helyzet, van ilyen élet.  Ez legalább annyira mulatságos, mint amennyire idegesítő vagy éppen döbbenetes. Leginkább baromi röhejes.

Háy János visszatérő szerző a Magyarban; Házasságon innen, házasságon túl című műve a Magyar Színház egyik legnagyobb sikere. 2018 tavaszán vadonatúj, Budapesten még nem játszott keserű komédiáját, az Utánképzés ittas vezetőknek című darabjának bemutatója lesz. Vagy mondjunk inkább gyomor-keserű komédiát?! Az Utánképzés ugyanis olyan emberekről szól, akiknek ittas vezetésért elvették a jogosítványát, és háromnapos csoportterápián kell részt venniük.

Fotó: Magyar Színház

A rendező, Lengyel Ferenc. Fotó: Magyar Színház

A mai magyar társadalom nagyon (vagy óóó, a legkevésbé sem!) jellegzetes alakjai vonulnak fel előttünk: intézetis férfi, olasz-magyar nem-is-annyira-menő csávó, közös képviselő, trendi műkörmös, projektmenedzser, újságíró, munkaalkoholista multis, vendéglátós és persze két pszichológusnő, akik a terápiát vezetik, és akik szintén nem egyszerű figurák. Ismerős arcok, ismerős sorsok és történetek, mégis percről percre meglepik a nézőt! Egyszerre hihetetlenül szórakoztató és elgondolkodtató kis remekmű ez a darab – abban a két korty ital közötti szünetben, amit úgy hívnak: az Élet.

Rendező: Lengyel Ferenc

Szereplők: Benkő Nóra, Csöre Gábor, Haumann Petra, Murányi Tünde, Pataki Szilvia, Varga Zoltán,  Pavletits Béla, Rancsó Dezső, Bede-Fazekas Anna, Szatmári Attila, Szűcs Sándor