Csillagok

Egy kép, ezer szó – A festés pozitív hatásai testünkre, lelkünkre

Egy festmény felér ezer szóval, szokták mondani. Valóban, festés közben a legmélyebb érzelmeink, gondolataink kerülhetnek kifejezésre, függetlenül attól, hogy az első vagy a huszadik képünkön dolgozunk. A festés bizonyítottan terápiás hatással bír, és szinte meditatív állapotba kerülünk alkotás közben – de lássuk, milyen pozitív hatásai vannak még ennek a fantasztikus hobbinak!

Javítja a koncentrációt

A festményünk témájára, illetve a részletek javítgatására történő összpontosítás nagyon erősen fejleszti a koncentrációs készségünket. Minél többet festünk, annál könnyebben megy majd a megszakítások nélküli munka. Egy 2008-as kísérletben orvostanhallgatók tanulási készségeit vizsgálták, akiknek részt kellett venniük egy nyolcalkalmas művészeti képzésen – az eredmények szerint a képzés után sokkal több információt voltak képesek elraktározni, valamint előhívni az elméjükből.

Fejleszti a finommotorikus képességet

A finommotorikus képesség olyan testrészek mozgásában jelenik meg, mint a kezeink, ujjaink, szemeink és ajkaink. A festés tökéletes módszer ennek fejlesztésére. A szemek és a kezek összehangolt mozgása precízebbé tesz, és a mozgáskoordinációnk is stabilabbá válik általa.

Fotó: iStock.com/AnaBGD

Fotó: iStock.com/AnaBGD

Segít kikapcsolni

Nem véletlenül mondják, hogy a festés terápiás hatással bír. Miközben festünk, csak és kizárólag az előttünk álló képre összpontosítunk, minden más „eltűnik” elménkből arra az időre (ez az állapot nagyon hasonló a meditációhoz). Ennek következtében pedig oldja a stresszt, ellazítja az izmokat, és megnyugtatja az idegrendszert. Ha nem hisszük, próbáljuk ki!

Felpörgeti a kreativitást

Teljesen mindegy, milyen stílusban festünk, az mindig a művészi önkifejezés egy módja lesz. Úgy alkotunk valamit, hogy abba belevisszük a személyiségünket, érzéseinket, pillanatnyi lelkiállapotunkat és motivációnkat. Ez pedig életünk minden területére hatással lesz – munkánkban, magánéletünkben is sokkal kreatívabbá válunk.

Elősegíti a nonverbális kommunikációt

A festés arra inspirál, hogy kifejezzük a legmélyebb gondolatainkat és érzéseinket a művészetben – még azokat is, amelyek kinyilatkoztatására verbálisan nem lennénk képesek. Azt szokták mondani, egy festmény felér ezer szóval. A nonverbális kommunikáció ezen formája segít abban, hogy megéljük érzéseinket és kiadjuk magunkból azt, ami adott esetben nyomja a lelkünket.

Kitartásra ösztökél

Még a legjobb ötletek esetében is benne van a pakliban, hogy a kivitelezés nem úgy sikerül, ahogyan elképzeltük. Ha festményekről van szó, szerencsére a vászonra vetett munka sohasem végleges, mindig lehet rajra javítani. Így ha nem tetszik, amit látunk, addig csinosítgathatjuk, amíg tökéletesen meg nem leszünk vele elégedve. A próbálgatások olykor végtelennek tűnhetnek, de közben kitartásra ösztökélnek és sokkal határozottabbá tesznek. Ez a folyamat arra is rávilágít, hogy bár kudarcok érhetnek, kemény munkával bármit helyre lehet hozni.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Magabiztosabbá tesz

Amikor befejezünk egy festményt, és elégedettek vagyunk a végeredménnyel, az nagyon jó érzéssel tud eltölteni. Ezzel bebizonyítjuk önmagunknak, hogy bármire képesek vagyunk, ha elhatározzuk magunkat. És ha emellett még az ismerősi körünknek is tetszik a munkánk, az olyan önbizalomtuningot jelenthet, mint semmi más.

Pozitív szemléletmódra tanít

A művészeti alkotómunka révén közelebbi kapcsolatba kerülünk a minket körülvevő környezettel, és könnyebben észrevesszük a szépségeit. Amikor témát keresünk a következő festményünkhöz, elkezdjük jobban megfigyelni a jelenségeket, tárgyakat, és meglátjuk a szépet a falra vetülő árnyékban vagy akár egy kerámiatárgy vonalvezetésében. Ez a szemléletmód pedig az egész életünkre átül, és képes harmonikusabbá tenni a mindennapjainkat.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Ecsettel mondom el. A stúdióban beszélget Erkel László ’Kentaur’, Albert László, Farkas Gábor Gábriel és meglepetés-hölgyvendégünk, aki az utóbbi időben ecsetet ragadott. 

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.