Csillagok

Néhányan látják a jövőt, mások lebénulnak – Érdekes tények az álmokról

Álmok. Rejtélyes világ, melybe öntudatlanul lépünk, s amiről csak fakó reggeli emlékeink maradnak. Annyi mindent nem tudunk még róluk: vajon egészen pontosan miért is álmodjuk azt, amit?

Persze nagyon sok érdekességet már sikerült kiderítenünk. Olyan érdekességeket, amik talán nem is jutottak el még mindenkihez: például képtelenek vagyunk olvasni, miközben álmodunk, és az időt sem fogjuk fel. Kiváló módszer ez arra, hogy ha nem tudjuk eldönteni, épp álmodunk-e, próbáljunk olvasni valamit. Hacsak azt nem álmodjuk, hogy elvégezzük ezt a tesztet, és olvasunk, nagy valószínűséggel ébren vagyunk.

Tudatos álmodás

Nagyon sokan próbálják befolyásolni álmaikat, megszabadulni a rémes forgatókönyvektől, vagy legalább azt elérni, hogy másnap mindenre emlékezzenek az álomvilágban történtekről. S persze ha már az életben nem, jó lenne legalább álmunkban kipróbálni, milyen szabadon repülni, falakon átjutni vagy más dimenziókba utazni.

Fotó: iStock.com/Kharchenko_irina7

Fotó: iStock.com/Kharchenko_irina7

Megálmodott találmányok

Akadnak olyan szerencsés emberek, akiknek álmukban pattant ki a fejükből valami nagyszerű ötlet, és emlékeznek rá ébren annyira, hogy rögzítsék is. Miután kidolgozták a megálmodott tárgyat vagy módszert, sikert is arattak vele, legalábbis Larry Page a Google-lel, Tesla a váltóáramú generátorral, Watson a kettős spirálban rendeződő DNS felfedezésével, Howe a varrógéppel vagy Mengyelejev a periódusos rendszerrel.

Akik megálmodták a jövőt

Sokan úgy vélik, ennek köszönhető a déjà vu élmény, hiszen sok mindent tényleg megálmodhatunk előre. Hogy ennek van-e köze rejtett jósképességeinkhez, vagy egyszer pontosan leírható átlagos agyi tevékenységként tartjuk majd számon, nem tudni. Állítólag Lincoln előre megálmodta, hogyan fogják megölni, a szeptember 11-i támadásban sérültek közül is sokan számoltak be arról, hogy előtte megálmodták a katasztrófát. Mark Twain saját testvére halálát látta előre álmában, 19 szavahihető túlélő a Titanic fedélzetéről a hajó elsüllyedését látta álmában.

Alvási bénulás és alvajárás

Létező dologról van szó, ami a legrosszabb rémálmainkat idézi. Vagy elalvás előtt, vagy felkelés előtt vagyunk képtelenek megmozdulni néhány percig, olyan szinten, hogy csupán szemünket vagyunk képesek akaratlagosan irányítani – tehát beszélni sem tudunk. Nemcsak azoknál fordul elő, akik valamilyen alvási rendellenességgel küzdenek, de egészségesek is megtapasztalhatják. A tudományos magyarázat az alacsony vérnyomással hozza összefüggésbe, illetve azzal a ténnyel, hogy a REM alvási szakaszban a szervezet egy időre lebénítja a vázizmokat, nehogy alvajárjunk. Akiknél ez a blokk nem működik megfelelően, azok bizony álmukban járkálnak, beszélnek, és baleseteket szenvedhetnek, vagy extrém esetben otthonukon kívül ébredhetnek fel, autót vezethetnek, vagy bánthatnak másokat. Lee Hadwin azonban szerencsés: álmában gyakran rajzol, ráadásul nagyszerűen, s ezeket a műveket ki is állítja.

Fotó: iStock.com/Anmfoto

Fotó: iStock.com/Anmfoto

Az álom mint drog

Vannak emberek, akik nagyon szeretnek álmodni, olyannyira, hogy nem is akarnak felébredni belőle. Ahhoz, hogy nappal is ebbe az állapotba kerüljenek, alvás nélkül, egy ritka és illegális hallucinogén drogot használnak, a dimetiltriptamint. Ez agyunk álmodás közben termelt anyagának szintetikus változata.

Az állatok is álmodnak

Talán láttuk is már, ahogy a mélyen alvó kutya vagy macska nyüszög, vadászik, vagy futó mozgást utánoz a lábával, miközben láthatóan alszik. Sok kutatás foglalkozik vele, vajon miről is álmodnak, dr. Deirdre Barrett, a Harvard Medical School klinikai és evolúciós pszichológusa például arról számolt be, hogy az állatok nagy részének is van REM-ciklusa, tehát jönnek az álmaik is. Egy 2001-es vizsgálat szerint a patkányok például labirintusokkal álmodnak, míg a zebrapintyek az éneklést gyakorolják, de Koko, a jelnyelven kommunikáló gorilla rémálmokról is beszámolt már.

Mindig álmodunk

Minden éjjel elmerülünk álomországban, csakhogy nem mindig emlékszünk rá. Ám ettől még megtörténik, akár hét különböző álmunk is lehet egyetlen éjjel, attól függően, hány REM-ciklusunk volt. További érdekesség, hogy a kutatók szerint csakis olyan arcokat látunk álmunkban, amiket legalább egyszer életünkben láttunk már – maximum nem emlékszünk, mikor és hol.