Csillagok

II. Erzsébet királynő tanácsa: „Koronával a fejünkön ne nézzünk lefelé”

„Ha koronával a fejünkön kell valamit felolvasnunk, ne nézzünk lefelé, a papírt emeljük a szemünk elé, mert a korona olyan nehéz, hogy kitörik a nyakunk” – ez az egyik jótanács az életének 92. évében járó II. Erzsébet királynőtől, akivel koronázásának közelgő 65. évfordulója alkalmából készült riport.

A BBC televízió személyes riportműsora vasárnap este kerül képernyőre, ám pénteken a BBC előzetes részleteket tett közzé. Ez a műsor példátlan a brit monarchia történetében, a brit uralkodók ugyanis az íratlan, de törvényerejű protokoll szerint soha nem nyilatkoznak közvetlenül a médiának.

Az uralkodásának 66. évében járó II. Erzsébet királynőt trónra lépése után több mint egy évvel, 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke, az anglikán egyház akkori első számú vallási méltósága a londoni Westminster-apátságban, 8250 fős meghívott, előkelő vendégsereg jelenlétében. Ez volt az első koronázás, amelyet televízión nézhettek az alattvalók. A statisztikák szerint húszmilliónyian figyelték egyenes adásban a ceremóniát. Ennyi televíziós készülék messze nem volt a háborús jegyrendszertől még épphogy csak szabadulni igyekvő Nagy-Britanniában, ám az esemény összeterelte a lakosságot: milliók tértek be akár ismeretlenül is olyan családokhoz, amelyekről tudott volt, hogy van televíziójuk. A templomi ceremónia után nyolc kilométeres körút következett Londonban, hogy az utcákon összegyűlt, a zuhogó esőben is kitartó hárommilliós tömeg üdvözölhesse újonnan koronázott uralkodóját.

London, 2017. június 16. II. Erzsébet brit királynő látogatást tesz az egyik befogadó központban, ahol a tűzvészben megsemmisült nyugat-londoni Grenfell toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el 2017. június 16-án. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább harminc ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

London, 2017. június 16.
(MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A BBC vasárnap műsorra tűzött évfordulós programjában az uralkodó felfedi: ez a túra „borzalmasan kényelmetlen” volt, mivel az alkalomra használt csaknem négytonnás állami hintót, amelynek felfüggesztése négy bőrszíjból állt, „egyáltalán nem arra szánták, hogy az ember utazgasson benne”. Hozzáteszi: emlékei szerint 4-5 órát tarthatott a londoni körút, végig lépésben, mivel a nehéz hintóval a lovak sem tudtak gyorsabban haladni. Előkerül a műsorban a korona is, de nem Szent Eduárd ősi aranykoronája, amelyet 1953 júniusában Canterbury érseke a királynő fejére helyezett, hanem az Imperial State Crown, a gyémántokkal ékesített birodalmi állami korona, amelyet az uralkodó a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján visel. Ilyenkor olvassa fel a Lordok Házában lévő trónján ülve mindenkori kormányának törvényalkotási programját. A BBC-műsorban a királynő felfedi: a művelet meglehetős óvatosságot igényel, a beszédet úgy kell felolvasnia, hogy a papírt emeli a szeméhez, ahelyett hogy a fejét hajtaná le, mivel ellenkező esetben „kitörne az ember nyaka, és (a korona) leesne”. Az uralkodó nevetve hozzáteszi, hogy a korona „meglehetősen esetlen” darab, tehát „a koronáknak is megvannak a hátrányai, de amúgy igen fontosak is”.