Csillagok

Örök igazságok egyenesen Buddhától

A vallásalapító Buddha, eredeti nevén Gautama Sziddhártha Kelet-Indiában élt és tanított, valamikor az i. e. 6. és 4. század között, bölcs szavai fennmaradtak, s mind a mai napig utat mutatnak a tévelygőknek a sötét éjszakában.

Buddha – nagy kezdőbetűvel magát a herceget jelöli, buddhának (kis kezdőbetűvel) neveznek azonban mindenkit, aki megvilágosodott, azaz olyan tudatszintre ért, melyben lehetséges a valóság valódi természetének megtapasztalása, belátása. Az igazság megtalálása. Egy magas szintű spirituális tapasztalás. Soha nem egy pillanat, hanem sokkal inkább egy hosszabb folyamat a megvilágosodás, mely valódi sokkélményként jelentkezhet, hiszen elhagyjuk régi énünket, és felismerjük, hogy egy hatalmas kozmikus rendszer részei vagyunk, nem pedig az, akinek egészen addig képzeltük magunkat. A megvilágosodás a végső lépés, itt a tudat tiszta fénye minden tapasztalaton átsugárzik, és minden spontánná, erőfeszítés nélkülivé válik.

Fotó: iStock.com/ maked

Fotó: iStock.com/ maked

Íme Buddha tanításának legfontosabb gondolatai:

„Helyzetünket paradicsomiként vagy pokoliként is megélhetjük, minden a felfogásunktól függ.”

Korunk nagy igazsága, melyre érdemes emlékezni a legnehezebb időkben is, hiszen gondok, bajok mindig lesznek, minden élethelyzetben és minden egyes nap, ám sokat segít, ha nem csupán sötéten látjuk a világot, hanem mellette mindennap hálát adunk azért, mert élünk, azért, mert egészségesek vagyunk, van otthonunk és van mit ennünk. Innen nézve már nem tűnnek olyan óriásinak azok a problémák, igaz?

„Életünk legfontosabb dolgai nem rendkívüliek vagy grandiózusak. A legfontosabbak azok a pillanatok, melyekben úgy érezzük, valaki megérintett.”

Egész évben a szabadságot, a nyaralást, az előléptetést, a születésnapokat vagy a karácsonyt várjuk, holott a legszebb dolgok általában nem ilyenkor történnek velünk, hanem egy átlagos, akár januári kedd délután. Vegyük észre a pillanatot, mielőtt még kifolyik a kezünkből.

„A béke belülről jön. Ne önmagadon kívül keresd!”

Ez azt is jelenti, ahhoz, hogy jóban tudjunk lenni a világgal, először saját magunkkal kell elrendeznünk a dolgainkat, önmagunkkal kell hogy elégedettek legyünk.

„Tetteink, szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk.”

Érdemes úgy élni életünk minden egyes percét, hogy tudatosítottuk már magunkban, minden cselekedetünk, minden gondolatunk számít. A negatív, ami belőlünk áramlik kifelé, előbb-utóbb visszahull ránk. Aki hisz ebben az igazságban, az hamar beláthatja, hogy semmit sem tehetünk, semmit sem gondolhatunk következmények nélkül: amit gondolunk, azzá leszünk, hiszen mindannyian saját tetteink rabszolgái vagyunk.

Fotó: iStock.com/ kieferpix

Fotó: iStock.com/ kieferpix

„Ne zsúfoljátok tele lelketeket haszontalan gondolatokkal. Minek rágódni a múlton, elébe menni a jövőnek? Maradjatok a jelen pillanat egyszerűségében.”

Ezt nevezi a modern pszichológia flow-nak, ami a pillanat megélésének művészete. Egyszerűen nem telhet el úgy az életünk, hogy a múlton rágódunk vagy a jövőt féljük. Vegyük észre a jelen szépségeit, éljük meg a pillanatot, és hagyjunk fel a fantomokkal való küzdelemmel. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan dolgok miatt aggódjunk, melyek nincsenek is.

„A szenvedés az emberi tapasztalás része. Az emberek fájdalmat okoznak egymásnak, mi fájdalmat okozunk másoknak, és a többiek fájdalmat okoznak nekünk. Ennek felismerése nem más, mint tiszta látásmód.”

Ne féljünk a fájdalomtól. Amíg érezzük, tudjuk, hogy élünk. Ugyanakkor igyekezzünk úgy élni, hogy a körülöttünk élők boldogok és elégedettek legyenek. Ettől leszünk jó emberek, akik méltóak az életre.