Csillagok

Vata, pitta, kapha – Ájurvédikus testtípusok és a hozzájuk passzoló ételek

A testalkatnak megfelelő étkezés nem új keletű, évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek ennek fontosságára az emberek. Indiában is foglalkoztak a különböző testtípusokkal, illetve az azokra jellemző betegségek megelőzésének fontosságával. Kitalálták, melyikhez milyen étrend passzol, ami segíthet egészségesnek maradni, és így az öregedést is késleltetni számukra.

Az ájurvéda India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, jelentése „az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata”. Látnokok és szent emberek hozták létre, és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Alternatív gyógyászatnak tekinthető. A részletesen kidolgozott eljárásokat az i. e. 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven. Eredményeit a mai napig széles körben felhasználják Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegségmegelőzésre is, valamint ezzel összefüggésben a szervezetet fiatalító eljárásokra és a test élettartamának meghosszabbítására. Művelői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett ájurvédagyakorlatok nemcsak a betegségek megelőzését szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk lévő világot, gyakorlásuk harmóniát és egyensúlyt alakít ki környezetünkkel – olvasható a Wikipédián.

Az ájurvéda egyfajta integrált megközelítését nyújtja a megbetegedések megelőzésének és kezelésének az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme (vagy tudat) és a test (vagy fizikai tömeg) nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak.

Fotó: IStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: IStock.com/Wavebreakmedia

Háromféle testtípust különböztet meg

Az ájurvéda a megfigyelések és tapasztalatok alapján háromféle testtípust különböztet meg. Ez a vata, a pitta és a kapha. Könnyen megtudhatjuk, hogy melyik csoportba tartozunk, merthogy az egyes típusokra jellemző testfelépítés, külső jellemzők könnyen behatárolhatók.

A vata testtípus jellemzői

A négy elem közül a levegő és az éter társul hozzájuk. Külsőleg jellemző rájuk a száraz vagy durva bőr, vékony testalkat. Töredezett hajúak, szabálytalan a fogsoruk, végtagjaik hosszúak, vékonyak. Kicsi a szemük és vékony az ajkuk.

Nem hízékonyak, pedig falánkok. Jellemző tünet lehet náluk az álmatlanság, a székrekedés, a fáradtság, enerváltság és a fejfájás. Nehezen viselik a hideget. Hajlamosak a szorongásra, az aggodalomra, a nyugtalanságra.

Szeretik az édes, a savanyú, a sós és a forró ételeket. Ajánlott előnyben részesíteniük többek között a gabonaféléket (zabpehely, rizs), a hüvelyeseket (vörös lencse), a zöldségeket (articsóka, cékla, sárgarépa, zeller, uborka, retek, spenót, paradicsom, cukkini), a tejtermékeket (vaj, tej, joghurt, tejföl, túró), olajos magvakat (kivéve földimogyoró) és a fűszereket (fekete bors, kardamom, fahéj, fokhagyma, ánizs, gyömbér, mustármag, koriander, szegfűszeg).

A pitta testtípus jellemzői

A négy elem közül a tűz és a víz jegy kapcsolódik hozzájuk. Külsőleg jellemző rájuk az arányos, közepes testalkat és a kiegyensúlyozott testsúly. Hízásra is közepesen hajlamosak. Bőrük pirosas, gyakran pattanásos, könnyen ráncosodnak és őszülnek. Jellemzően sok az anyajegyük. A szemük nekik is kicsi, az orruk és az álluk pedig arányos.

A pitta típusú emberekre jellemzőek a gyulladásos bőrelváltozások, a gyomorpanaszok, a hasmenés. A szemükkel is probléma lehet. Kontrollkedvelő, manipulatív személyiségek, akik könnyen lesznek idegesek, dühösek. Szeretnek versenyezni.

Szeretik a keserű, az édes és a hideg ételeket. Ajánlott előnyben részesíteniük többek között a gabonaféléket (búza, fehér rizs, árpa, zab, quinoa, kuszkusz), a hüvelyeseket (mungóbab, tofu), a zöldségeket (spárga, cukkini, karfiol, brokkoli, zeller, káposzta, borsó, csírafélék, kelbimbó, petrezselyem, uborka), a tejtermékeket (tej, vaj, tejszín, krémsajt), a magvakat (napraforgó, tökmag, mandula), a fűszereket (római kömény, kurkuma, sáfrány, édeskömény, kardamom, valamint gyömbér, fahéj, fekete bors, kakukkfű, bazsalikom, oregánó és majoránna) és a gyümölcsöket (szőlő, avokádó, mangó, kókusz, dinnye, kivi, narancs, szilva, ananász, datolyaszilva, gránátalma, banán).

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

A kapha testtípus jellemzői

A négy elem közül a föld és a víz jegy társul hozzájuk. Külsőleg jellemző rájuk a zsíros, puha, sima bőr. Nagyobb szemeik vannak, és széles homlokuk. Hajlamosak a hízásra, nagyobbak, vaskosabbak, mint a társaik. Később öregszenek.

Lassú az emésztésük, jellemzően az orrukkal, a szaglásukkal szokott baj lenni. Hajlamosak az asztmára. Ugyanakkor megbízhatóak, segítőkészek. Hajlamosak a depresszióra, a fásultságra. Nehezükre eshet a figyelem.

Szeretik a keserű, csípős, forró és száraz ételeket. Ajánlott előnyben részesíteniük többek között a gabonaféléket (árpa, köles, kukorica, hajdina, rozs), a hüvelyeseket, a zöldségeket (zöld leveles zöldségek, spárga, articsóka, burgonya, sárgarépa, káposzta, cékla, karfiol, brokkoli, zeller, zöldborsó, paprika, csírák, sütőtök, cukkini, paradicsom, padlizsán, retek), a tejtermékeket (alacsony zsírtartalmú tej), a fűszereket (kivéve a só) és a gyümölcsöket (gránátalma, szőlő, áfonya, mazsola, füge, datolya, őszibarack, alma, papaja).