Csillagok

Így legyünk önmagunk legjobb barátja

Természetesen a barátaink, családunk nagyon fontos szerepet töltenek be életünkben, és jó tudni, hogy bármikor számíthatunk rájuk – mégis fontos, hogy önmagunkkal is barátságban legyünk, és akkor se érezzük magányosnak magunkat, amikor egyedül vagyunk.

Legyünk kedvesek önmagunkhoz

Az első lépés, hogy úgy bánjunk magunkkal, ahogy egy kedves barátunkkal tennénk. Ez azt jelenti, hogy hagyjunk fel önmagunk kritizálásával, és fókuszáljunk inkább a jó tulajdonságainkra és képességeinkre – tehát fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk. Ha valamilyen mérgező gondolatunk van önmagunkról, tegyük fel a kérdést: mondanánk ezt egy barátunknak?

Fotó: Unsplash/ Inna Lesyk

Fotó: Unsplash/ Inna Lesyk

Képzeljük el, hogyan segítenénk egy barátnak

Gondoljunk egy közeli hozzátartozónkra vagy barátunkra, és képzeljük el, hogy ő ugyanabban a szituációban van, mint mi. Aztán gondoljunk arra, hogyan segítenénk neki, és milyen tanácsot adnánk. Fogalmazzuk meg, mit mondanánk, és magunknak is mondogassuk azt.

Tartsuk tiszteletben a szükségleteinket

Fogadjuk is meg a saját magunknak adott tanácsainkat, és néha nyugodt szívvel helyezzük magunkat a fontossági sorrend élére. Pihenésre van szükségünk? Szeretnénk végre kicsit szórakozni? A hobbinknak hódolni? Bármi legyen is az, megérdemeljük, hogy a saját vágyainkat is kielégítsük.

Legyünk együttérzőek saját magunkkal szemben

Ugyanúgy, ahogy együttérzünk egy barátunkkal, akit megbántottak, magunkkal szemben is gyakoroljuk ezt az empátiát. Éljük meg a fájdalmat, fogadjuk el az érzéseinket, ne lázadjunk ellenük. Ne próbáljuk irányítani, megváltoztatni őket, egyszerűen csak vigasztaljuk magunkat.