Csillagok

A karácsonyi ajándékmentesség varázsa

Idén sikerült csúcsra járatni a karácsonyi lázat: sok bevásárlóközpont és üzlet már meg sem várta, míg vége lesz a csontvázas-töklámpás halloweennak, és mindenszentek, azaz október 31. előtt kitette a fenyőágas, piros gömbös, Mikulás-sipkás díszeit.

Én még az elmúlt nyarat sirattam, és nyitott széldzsekiben róttam a főváros utcáit, amikor először fülembe csendült az idei első Jingle Bells. Rögtön felmerült bennem: még nem vettem egy ajándékot sem! Aztán az is, hogy még november sincs, tehát talán nem késtem le semmiről. Végül azon is elgondolkodtam, én mit szeretnék idén karácsonyra kapni, és rájöttem a csodálatos valóságra: nincs szükségem semmire.

Ez fantasztikus! Hogy úgy élhetek: nincs szükségem semmire. Amire szükségem van, azt úgyis megveszem magamnak. Amire nincs, azt pedig igazán nem szeretném senkitől kényszeredett mosollyal „igazánnemkellettvolna, ugyanmár” elfogadni. És ugyanez fordítva: bár ajándékozni nagyon szeretek, csak akkor, ha tudom, igazán jó ajándékot sikerült találnom. Nem szeretném, ha a szeretteimnek kicsit is felesleges holmit adnék, ami majd csak hányódik a többi kacat között az otthonukban, míg végül az óceánban végzi az óriási szemétszigeteket növelve.

Fotó: iStock.comc/vladans

Fotó: iStock.comc/vladans

Adósságba verve

Egyesek számára az év legstresszesebb időszaka a karácsony, hiába van ilyenkor több mint egy hét szünetünk. Az ünnepi menü kitalálása, a vendégségek sora és az ajándékvásárlás megnehezítik „a szeretet ünnepét”. Arról nem is beszélve, hogy sokan akár kölcsönt is felvesznek, adósságba verik magukat a nagy ajándékvásárlás közepette. Ha görcsbe rándul a gyomrunk a száncsengők csilingelésétől, vagy úgy érezzük, kéthavi fizetésünket kell elköltenünk, hogy tisztességes karácsonyt üljünk, akkor ideje leülnünk, és minden prekoncepciót kitörölni a fejünkből!

Annyi mindenhez egyre tudatosabban állunk ezekben az években! A slow-mozgalom, a mindfulness és a minimalizmus mind arra fókuszálnak, hogy vegyük észre a valódi jelentést a materialista máz alatt. Mi lenne, ha kipróbálnánk, hogy idén nem ajándékozunk senkinek semmit? Vagy saját kezünkkel alkotunk valami személyre szabott apróságot? Kezdjük a szűk családdal és barátainkkal, a munkahelyi névkihúzós ajándékokkal! A nagy családdal kétségkívül nehezebb dolgunk lehet, de próbáljuk meg optimista oldalról megközelíteni a témát: abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nincs szükségünk semmire, így felesleges lenne ajándékokra költeni. Inkább próbáljuk meg a karácsonyi vendégségből kihozni a legtöbbet: töltsünk együtt minőségi időt a családdal, legyünk jelen egymásnak, beszélgessünk, próbáljuk valóban megismerni egymást.

Fotó: iStock.com/ jacoblund

Fotó: iStock.com/ jacoblund

Tárgyak helyett élmények

Már régen bebizonyosodott, hogy az élmények sokkal nagyobb örömet szereznek, mint a tárgyak. Jó ötlet ez az alternatív karácsonyi ajándékozásra: adjunk színház- vagy koncertjegyet, menekülőszoba-belépőt vagy akár masszázskupont! Mi is jelezhetjük mások felé, mire vágynánk. Akár közölhetjük, hogy nagyobb utazásra gyűjtünk, és inkább annak örülnénk, ha a felesleges ajándékok helyett az erre szánt pénzt borítékban megkaphatnánk – jól fog az jönni repjegyre, szállásra.

Ha már elegünk van a karácsonyi vásárlási lázból, változtassunk szokásainkon! Nem kell az egész világot megszabadítanunk ettől a fogyasztói őrülettől, elég, ha közvetlen környezetünkben valamit elindítunk – ha sokan leszünk, akkor sokunk közvetlen környezete talán mindenkihez el fog jutni!