Csillagok

Ha Katalin kopog… Milyen időre számíthatunk karácsonykor?

Eljött ez a nap is, egy hónap múlva karácsony. Lassan mindenki hozzákezd a készülődéshez, a lakás feldíszítéséhez, az ünnepi menü kitalálásához. És elkezdünk arról beszélgetni, hogy milyen jó lenne egy igazi fehér karácsony. A népi megfigyelések ebben is a segítségünkre lehetnek – bár igaz, ami igaz, csak karácsony napján derül ki biztosan, hogy havazik-e aznap, vagy sem. Mégis sokan végiggondoljuk, hogy ha Katalin kopog…

…akkor karácsony locsog. Vagyis ha ezen a napon fagyos, száraz, hideg idő van, akkor karácsonykor számíthatunk csapadékra – remélhetőleg hó formájában. És fordítva is igaz: ha ezen a napon enyhe, csapadékos az időjárás, akkor karácsonykor nagy valószínűséggel fagyos, hideg idő várható. Legalábbis a népi megfigyelések szerint.

Fotó: Unsplash/ Joanna Kosinska

Fotó: Unsplash/ Joanna Kosinska

Tudományos alapja nemigen van ezeknek a népi hiedelmeknek, de abban biztosak lehetünk, hogy régen az emberek sokkal közelebb álltak a természethez, inkább függtek az időjárástól, számukra igenis fontos volt, hogy mikor milyen időre számíthatnak. S ha hosszú éveken keresztül azt tapasztalták, hogy a november végi időjárás ellenkezője az egy hónappal későbbi, karácsonyinak, akkor valószínűleg az úgy is volt.

És hogy mire számítsunk a mai napon?

Szombaton a köd legtovább az ország északkeleti harmadán marad meg, átmenetileg többfelé szakadozottá válik a felhőzet, majd délutántól lesz nyugat felől ismét egyre több a felhő. Estig legfeljebb néhol lehet gyenge eső, késő estétől várható egyre többfelé csapadék. Szombaton a déli, délkeleti szél a Dunántúlon megerősödik, egy-egy viharos széllökés is lehet – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 7 és 14 fok között várható, a tartósan borult, párás helyeken marad 10 fok alatt a csúcsérték.

Vagyis milyen időre számíthatunk karácsonykor? Úgy tűnik, hogy száraz, fagyos hidegre…