Csillagok

Az ő korában? Ötven felett? Nem kéne ezt!

Naponta hallom, naponta kapom fel rá a fejem akkor is, ha az nem nekem szól, nem engem ítél el/meg. Nem nekem mondja meg a tutit valami ismerős vagy ismeretlen.

Mert ismeretlenként lehet a legbátrabban beszólni, kéretlenül, kényeskedve, cinikusan, okoskodva véleményt nyilvánítani. Jobban tudni. Jobban tudni azoknál, akiket érint. Akik pont most élik. Pont most élik a SAJÁT életüket. Az ő korukban? Nahát! Nem kéne ezt!

Elég, ha csak a celebsajtóra tekintünk: borzadály, olvassuk… lefogyott. Meghízott. Levágatta. Berakatta. Kivetette. Szabályozta. Megváltoztatta. Aztán meg látszik a térde. Ráncos a könyöke. Bikiniben fotózták le? A tengerparton? Nyáron? 40 fokban? Direkt csinálta. Mutogatja magát. Pedig nem kéne. Már rég nem olyan, mint régen. LÁTSZIK a kora. Elmúlt ötven. Az ő korában már nem kéne.

A celebsajtón innen se jobb a helyzet, hiszen rajtunk (vagy az összes érintetten) kívül mindenki jobban tudja, mi illik, mi nem ötven felett, ötvenhez közelítve. Tudja mindenki, hogy kéne. Mint kéne. Miért úgy kéne. Hol vannak a határok. Hol vannak a pontok. Mi a mérték.

Mert túl rövid. Túl színes. Túl rojtos. Túl vékony. KI VAN VÁGVA. Flitter van rajta. Meg azok a gyöngyök! Senki nem vesz fel ötven felett ruhára varrt gyöngyöket. A bolond is tudja, hogy ötven felett a gyöngy egy sorba fűzve, szolidan a nyakba dukál. Fénye legyen lágy, éppen csak egy kicsit irizáljon. Ne lógjon. A két kebel közé meg aztán véletlenül se. Ne hosszan, ne olyan mélyen. Odavonzza a tekintetet. Igen pont oda, ahova már nem kéne. Most mondd meg! Az ő korában. Inkább korábban kellett volna vadítani, nem? Most már túllő a célon. Egyértelmű. Rosszban sántikál. Mert hosszú a gyöngy, és minden lépésnél lengedez, a szoknya meg térd fölé ér. Még jó, hogy comb alatt megáll. Hogy nem feljebb végződik az a mini. Hiszen túl szűk. Vagy túl bő. Libben. Csipkés. Zipzáras. Szegecses. Patent van rajta. Zsebes. Lila. Sárga. Zöld. Az ő korában már nem kéne ezt.

Fotó: iStock.com/mheim3011

Fotó: iStock.com/mheim3011

Túl fiatalos, a rúzsa meg sok. Túl piros. Egy csipetnyi korall vagy halvány rózsaszín az ajkon. Talán. Talán az még belefér. Ötven felett is. Na de a piros? Ki hallott/látott már ilyet! Mit akar az ilyen? Kitől akarja azt? Mit mutat? Miért mutat? Mennyire mutat?

Púderezik, láttad? Minek? Festi a szemét. Minek? Az ő korában már nem kéne ezt!

Ne legyen már annyira szép! Ennyire ne! Csak kicsit. Épp csak annyira, hogy ne is látsszon. Az ő korában? Ötven elmúlt, nem? Az ő korában már nem kéne ezt!

Láttad a cipőjét? Én fel nem venném! Túl magas. Túl fényes. Masni van rajta. Strasszos. Csillog. Kopogós. Az ő korában már nem kéne ezt! Szegény. Nem tudja talán, pedig tudnia kéne. Tán nem nőtt be a feje lágya.

Különben is… miért nem marad otthon? Koncertre jár? Arra a filmre ül be? Most mondd meg! Evezni is befizetett, kocog, strandol, túrázik, világ körüli útra megy. Aztán táncol, csak úgy ropja! Az ő korában már nem kéne ezt!

Szánalmas. Felháborító. Dühítő. Mért nem marad otthon? Miért nem marad nyugton? Miért zizeg? Hova megy? Minek megy? Kivel megy?

Fotó: iStock.com/joaoscarceus

Fotó: iStock.com/joaoscarceus

Egyedül is képes? Az ő korában már nem kéne ezt! Nem kéne ezt!

Különben is hogy néz ki? A haja is sok. Túl vörös. Túl fekete. Túl szőke. Túl rövid. Túl hosszú. Túl göndör. Túl sima. Túl. Túl. Túl. Az ő korában már nem kéne ezt!

Túl sok barátja van. Túl hangos. Túl sokat nevet. Az ő korában már nem kéne ezt!

Mennyit költ magára, láttad? Az ő korában már nem kéne ezt!

Befogadott egy kiskutyát. Minek? Az ő korában már nem kéne ezt!

Újra férjhez ment. Hallottad? Boldog. Az ő korában már nem kéne ezt!

Könyvet írt. Zenét szerzett. Énekelt. Megvilágosodott. Aztán meghalt. Szegény. Milyen korán elment.

Az ő korában MÉG nem kéne ezt.