Közélet

Mint a filmekben: megkötözték a háziakat, majd mesés zsákmánnyal távoztak

Mintegy kétmillió eurónyi értéket loptak el csütörtökre virradóra az egyik leghíresebb és legfényűzőbb franciaországi kastélyból, a Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ból.

A hatóságok közlése szerint hat álarcos hatolt be csütörtök hajnalbana 17. századi kastélyba, ahol egyszerűen megkötözték az idős, 80 év feletti tulajdonosokat, és kétmillió euró, vagyis úgy 666 millió forint értékűre becsült zsákmánnyal – ékszerekkel és készpénzzel – távoztak. A betörőknél látszólag nem volt fegyver, a kirabolt házaspárnak nem esett baja.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fővárostól 60 kilométerre délkeletre, egy 500 hektáros birtokon fekvő Vaux-le-Vicomte-kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. A pompás kastély 1656 és 1661 között épült, a barokk építészet remekműve. Számos hírességet vonz, 2007-ben itt tartotta például menyegzőjét Eva Longoria színésznő és Tony Parker kosárlabdázó.

A kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva vele a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa…