Életmód

Nem tudod, mely összetevők károsak? Segítünk

Már nem csak az ételek összetevőit nézzük át a boltban, de ezt teszünk a drogériákban is az ott kapható termékekkel. De ha nem vagyunk vegyészek, honnan tudhatjuk, melyik összetevő lehet ártalmas?

A tudatos vásárlás elérte a kozmetikai szereket is, vagyis egyre többen próbálnak megszabadulni azoktól a termékektől, amelyekben káros, de minimum kétes összetevők lehetnek. Azt már mindenki tudja, hogy a hónaljdezodorokban tanácsos elkerülni az aluminiumsót.

Érdemes megnézni milyen összetevőkből állnak az általunk használt kozmetikai szerek. Fotó: shutterstock/Kostsov

Érdemes megnézni milyen összetevőkből állnak az általunk használt kozmetikai szerek. Fotó: shutterstock/Kostsov

De mi van a többi kozmetikum összetevőjével? Az a jó hír, hogy mindegyik termékre ráírják annak tartalmát. Ugyanakkor nem lehet mindenki annyira jártas a kémiában, hogy tudja, melyik mire jó, avagy nem jó. A lista pedig nagyon hosszú, hogy leírjuk, ezen kozmetikai összetevők pontosan mik és mit is derített ki róluk az utóbbi évben a tudomány: mennyire egészségese avagy ártalmasak.

Ugyanakkor létezik néhány weboldal, amely mindezt elárulja nekünk. Ilyen például az EWG’s Skin Deep Cosmetics Database oldal, ahol rá lehet keresni az összetevőkre és mindent megtudhatunk róla. Mi több, sok kozmetikai márka összesített jellemzését is megtalálhatjuk, nyilván nem a világ összes márkáját. De ezen információk birtokában már eldönthetjük, hogy a kiszemelt vagy „régi, jól bevált” termék maradhat-e, vagy megválunk tőle az egészség jegyében.

Nagyjából ugyanezt tudja a Cosmetics Info oldal is, bár itt márkákra nem lehet rákeresni, csak összetevőkre. Sőt azokat úgy csoportosítja, hogy milyen termékekben lehetnek, például körömlakkban, habfürdőben vagy hónaljdezodorban. Mindkét oldal angol nyelvű.

Mindezek ellenére érdemes az otthoni termékeket illetve a kiszemelt termékeket is alaposan átböngészni, mert nagyon meg fogunk lepődni, mi minden lehet bennük. Ha lehet, kerüljük az ártalmas összetevőjű termékeket, mert így is csökkenthetjük a betegségek kockázatát.