Kultúra

Drámák és Molière-komédiák és Radnótiban

A Radnóti Színház az új évadban hat bemutatóra készül. Ebből hármat a színház alternatív játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban tartanak.

A Radnótiban és először Magyarországon október 18-án mutatják be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében Moliére – the passion című darabot. Ez egy több nációt képviselő írócsapat, Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja négy Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható.

Az építkezés miatt ebben az évadban is máshol játszanak Fotó: Jászai Csaba

Az építkezés miatt ebben az évadban is máshol játszanak Fotó: Jászai Csaba

Két nappal később – október 20-tól – látható a Radnóti Tesla Laborban Lovas Rozi és Brasch Bence előadásában a Csillagképek, mely a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül valósul meg. A harmadik bemutatót, Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját Alföldi Róbert rendezi. A premier december 21-én lesz, szintén a Radnóti Tesla Laborban.

A jövő év első bemutatója február 23-án lesz. George Bernard Shaw szatirikus drámáját, A szerelmesek házai-t Valló Péter rendezi, László Zsolt, Sodró Eliza, Porogi Ádám, Hajduk Károly, Kelemen József és Martinovics Dorina szereplésével. De izgalmas csoportmunkának ígérkezik a Radnóti Tesla Laborban Hajdu Szabolcs, Kelemen József, László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán, Török-Illyés Orsolya előadásában a Gina is. Majd az utolsó bemutató egy ízig-vérig komédia lesz májusban. Peer Krisztián új fordításában Ruzante (Angelo Beolco) Csapodár madárkáját láthatja a közönség.

A Radnóti életében fontos információ, hogy a színház mellett zajló építkezés miatt ebben az évadban is több helyszínen játszik a társulat. Így a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Tesla, új nevén Radnóti Tesla Labor, az Ódry Színpad és Stefánia Palota ad helyet az előadásoknak.