Kultúra

Az Évad Művésze és Együttese a Müpában

A Müpa a minőség iránti elkötelezettségét fejezi ki azzal, hogy évről évre egy muzsikusnak és egy együttesnek az Évad Művésze és az Évad Együttese címet adományozza. Az idei díjazottak is megvannak.

A 2019/20-as szezonban Eötvös Péter zeneszerző és karmester az Évad Művésze, az évad együttesei pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lesznek. Önálló és közös fellépéseik sorát szeptember 17-én az Eötvös Péter vezényletével fellépő Musikfabrik Köln nyitja.
A Székelyudvarhelyen született, Budapesten tanult, majd több évtizedes külföldi tevékenységet követően Magyarországra visszatért Eötvös Péter zeneszerzői világa csupa ötlet és felfedezés.

Eötvös Péter zeneszerzői világa csupa ötlet és felfedezés Fotó: Csibi Szilvia/ Müpa

Eötvös Péter zeneszerzői világa csupa ötlet és felfedezés Fotó: Csibi Szilvia/ Müpa

 

A Müpa koncertjein alkotóként és dirigensként egyaránt találkozhatunk vele, szimfonikus kompozícióit hallgatva éppúgy, mint vokális és kamaraművekben. Szeptemberi koncertjén a német kortárs zenei színtér egyik legjelentősebb együtteseként ismert Musikfabrik Kölnnel lép a pódiumra. De nem lehetne teljes az Eötvös-évad opera nélkül, hiszen a zeneszerző nemzetközi hírneve is e műfajnak köszönhetően szilárdult meg: októberben a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül látható az Angelsin America hazai bemutatója.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Fotó: Csibi Szilvia/ Müpa

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Fotó: Csibi Szilvia/ Müpa

2020 februárjában pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara egyesítik erejüket, hogy a közelmúlt külföldi felkéréseire komponált Eötvös-művek mellett egy régebbi munkáját, a szerző társadalmi érzékenységének remek példájául álló Atlantist is előadják. Az Évad Együttese a Nemzeti Filharmonikusok, vagyis a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lesznek, akiknek koncertjei a Müpa fennállásának kezdete óta a közönség egyik kedvence, így joggal lehet abban bízni, hogy nem lesz ez másképp most sem.