Közélet

Derekegyházán volt a legforróbb a helyzet

Hektikus egy nyarunk volt, a 3,5 foktól a 38-ig szaladgált a hőmérő higanyszála. Ráadásul a mérések kezdete, azaz 1901 óta a második legmelegebb nyár volt a legutóbbi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss elemzésében azt fejtegette, hogy az idei nyár (is!) melegebben alakult a szokásosnál, a középhőmérséklet 22,3 Celsius-fok volt, ami több mint 2 fokkal haladja meg az 1981-2010-es átlagot. Az év legmelegebb hónapja nálunk általában a július – idén viszont a június és az augusztus is több mint egy fokkal melegebbnek bizonyult a júliusnál.

Vagyis az idei június a legmelegebb lett 1901 óta, az augusztus pedig a 7. helyre került a legmelegebb augusztusok rangsorában…

Fotó: Unsplash/ Joe Pizzio

Fotó: Unsplash/ Joe Pizzio

Dőltek a rekordok

Talán még emlékszünk rá, hogy az év első hőhulláma június közepén volt: 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja. Júniusban minden nap középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult.

Július 10-én és 12-én pedig új országos napi minimumhőmérsékleti rekordok születtek. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét (3,5 fok) július 10-én mérték Zabaron. Majd a július végét, augusztus elejét több rövidebb hőhullám jellemezte. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e lett, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztráltak.

39 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála egy napraforgóföldön az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kamp-Lintfortban 2018. július 27-én. A német meteorológiai szolgálat, a DWD hőségriadót rendelt el az ország nagy részében. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

(MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Aztán a nyár utolsó hetei – még friss az élmény… – tartós kánikulával teltek.

Terpesen esett a legtöbb csapadék egyetlen nap alatt

A meteorológusok kitértek arra is az MTI-nek adott jelentésükben, hogy a csapadék szélsőséges területi eloszlása mellett a 2019-es nyár országos átlagban 12 százalékkal szárazabb volt az 1981-2010-es átlagnál. A június és július országosan átlag körüli csapadékú volt, az augusztus viszont az átlagosnál sokkal szárazabban alakult.

Fotó: iStock.com/kulkann

Fotó: iStock.com/kulkann

Az egész évszakban gyakoriak voltak ugyanakkor a károkozó felhőszakadások, jégesők. Június 16-án és 23-án, valamint augusztus elsején viszont új országos napi csapadékrekordot jegyeztek fel; az évszak legnagyobb napi csapadékösszege 154,9 milliméter volt, amit Terpesen mértek.