Kultúra

Katonások szavalnak a Müpában

Szeptember 19-én a Katona József Színház művészeinek előadásában válogatás hangzik el Füst Milán lírájából és prózájából a Müpában. A nagy író különleges munkáiból szemezgetnek a színészek.

Füst Milán a 20. század egyik legsokoldalúbb magyar írója volt. Lírája, regényei, közülük elsősorban A feleségem története – melyből most film is készül – ugyanúgy kiemelkedően értékes része a modern magyar irodalomnak, mint drámái közül a Boldogtalanok és a Negyedik Henrik király.

Füst Milán munkássága különleges és izgalmas Fotó: Müpa

Füst Milán munkássága különleges és izgalmas Fotó: Müpa

A Vers-estek egyik szereplője nem véletlenül Füst Milán munkássága. Az író egyszerre nézi a véges emberi létet az idő és a hiábavalóság végtelenjének szemszögéből, és nézi ezt a végtelent a sürgő-forgó, halálra ítélt emberi botladozás és bonyolultság ismeretében.

Versei hátterében régi korok költőinek telt, tragikus pátosza tűnik fel, olyan kiismerhetetlen, és talán ettől olyan különleges. Minden műve mintha intim színpadi beszédként szólalna meg. Csupa kétértelműség, talány, és szenvedélyes hang. Olyan beszélő hangja, aki átlátja a világ irracionalitását és valamennyi szenvedély értelmetlenségét.

A Katona József Színház művészeinek produkcióját Máté Gábor rendezi, a műsor összeállítója pedig Schein Gábor. A Müpa sorozatának szerkesztője Keresztury Tibor, hiszen nem csak Füst Milán, hanem például Ady Endre vagy Tóth Árpád is sorra kerül a Vers-esteken.