Életmód

Napi több százezer fürdőző biztonságát erősítik a táblák

Új tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni település strandjainak bejáróinál a vízi balesetek megelőzéséért. A táblák a helyi mederviszonyokat is bemutatják, a Mentőöv program keretében.

A vízi baleseteket gyakran információ- és önismeret hiány, felkészületlenség, vagy emberi felelőtlenség okozza, így a hatékony megelőzésben a kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Ezeknek a módszereknek, eszközöknek fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által létrehozott Mentőöv munkacsoport.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A program első látványos eleme a vízmélységről, mederviszonyokról, a viharjelzésről információkat közlő strandi tájékoztatótáblák kihelyezése. Valójában már tavaly elkezdődött a munka, közel 140 helyen mintegy 7 ezer gyerek számára vízbiztonságról tartott tájékoztató előadásokkal, foglalkozásokkal.

A napokban kihelyezett új tájékoztató táblák célja, hogy a fürdőzőket ellássák megfelelő információkkal a strand bejáratától kezdve a vízbemenetelig. A program kertében öt település strandjai kaptak számokkal ellátott, így baleset esetén pontos helymeghatározást is lehetővé tévő új táblákat jól látható helyen, közvetlenül a bejárók mellett, a vízben elhelyezve. A tájékoztatótáblák egy részén QR kódok is találhatók, amelyek révén okostelefonnal angol, német és orosz nyelven is elérhetők az információk – írja az MTI.

Balatonfüred, 2018. június 1.Fürdőzők a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Két éve huszonnégyen, tavaly nyolcan, idén eddig heten haltak meg a Balatonban. Az esetek többségében időskori betegség, rosszullét, alkoholos befolyásoltság, öngyilkossági szándék játszott közre. A Balaton 235 kilométer hosszú partszakaszán 138 kijelölt strand, és csaknem ennyi nem kijelölt fürdőhely található, a vízbe vezető bejárók száma 749, amelyek mennyiségét növeli a mintegy kétezer parti ingatlan saját bejárója. Ennyi helyen nem óvhatja mindenütt vízirendőr vagy vízimentő az egy-egy forró nyári napon 300 ezerre tehető fürdőző biztonságát.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A Mentőöv programot a két évvel ezelőtti, 24 balatoni áldozatot követelő nyár után indították el tavaly a balatoni vízirendészet szakmai útmutatásával a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) támogatásával és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) vezetésével, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tava maradjon.